Liceenii din județul Galați vor organiza luna educației nonformale

Asociația Semper Musica Filiala Tecuci lansează proiectul „Octombrie: luna educației nonformale în județul Galați”, o ocazie pentru 20 de liceeni din județ de a avea acces la formare gratuită în ceea ce privește instrumentele de educație nonformală pe care le-ar putea utiliza pentru a aduce în dezbatere cu egalii lor problematici importante precum discursul instigator la ură, problematica grupurilor vulnerabile la discriminare, violența de orice tip sau efectele discriminării.


Proiectul este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Galați, prima etapă a acestuia fiind organizarea unei întâlniri de tineri la Galați cu scopul promovării educației nonformale și a unor problematici specifice. În faza ulterioară întâlnirii, se va elabora un manual de educație nonformală pentru liceeni, resursă ce va fi utilizată de participanți pentru organizarea a 40 de activități, în liceele din care provin, activități care vor aduce în discuțiile liceenilor cu egalii lor problematicile mai sus menționate. Inițiativele organizate de liceeni vor fi organizate pe tot parcursul lunii octombrie, luna care va deveni astfel, luna educației nonformale în județul Galați.

Proiectul este propus în situația în care deși oferta de educație nonformală a crescut în mediul urban, în ultimul deceniu (78-80%, Sursa: Institutul de Științe ale Edicației, 2011), la nivel rural sau urban mic continuă să scadă dramatic din cauza condițiile economice inegale și lipsa oportunităților pentru liceeni. De asemenea, lipsa ONG-urilor din orașele mici nu face decât să limiteze accesul liceenilor la această formă de educație.

Mădălin Ianuș, Director Executiv al Asociației Semper Musica Filiala Tecuci, menționează:

„Prin acest proiect ne dorim pe de-o parte să îi mobilizăm pe liceeni într-o mișcare de atragere a atenției egalilor lor asupra unor problematici importante pentru societatea actuală precum, discursul instigator la ură și efectele sale, problemele cu care se confruntă grupurile vulnerabile la discriminare și efectele violenței de orice tip, iar pe de altă parte, ne dorim promovarea educației nonformale, în mod special a jocurilor educative care pot fi folosite pentru a aduce în dezbatere problematicile de mai sus. În final, sperăm să îi facem pe tineri mai atenți la stereotipurile pe care le folosesc legate de anumite grupuri sau la judecățile de valoare emise și împreună să reducem nivelul de discriminare al grupurilor vulnerabile, să raportăm discursul instigator la ură atunci când este identificat și să combatem violența de orice tip”.