A XXIV-a ediţie a Festivalului Național „Costache Conachi”

Sâmbătă, 22 octombrie, sala Studio a Casei de cultură Tecuci a găzduit cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Costache Conachi”.
     
 Manifestările au început la orele 10, după ce s-a făcut primirea participanţilor la Festival, când o parte din juriu s-a alăturat acestora şi s-au deplasat la Ţigăneşti, participând la un Te Deum şi o slujbă de pomenire la biserica localităţii la mormântul marelui poet. S-a vizitat din nou renumitul conac al familiei Conachi. 

Reîntorşi la Casa de cultură, manifestarea a fost deschisă de metodista Aida Zaharia care în numele Casei de cultură a urat un călduros bun venit concurenţilor şi invitaţilor. A continuat apoi cu recitarea unor frumoase versuri din opera marelui poet pe fundalul muzical al profesorului Mircea Călianu, pentru ca apoi acesta să interpreteze cum numai el ştie melodia „Inimă, mai fă răbdare” pe muzica lui şi versurile poetului Conachi.
      
A fost apoi invitat la microfon primarul municipiului Tecuci, Cătălin Constantin Hurdubae, care a început prin a felicita pe organizatori, vorbind şi despre elevul Cosmin de la CNCH, care alături de elevul Rareş de la Liceul teoretic din Mărăşeşti au reuşi să obţină un remarcabil succes cu „Metaforă lumii” la un concurs cu peste 150 de concurenţi. Primarul a vorbit despre acest festival arătând şi o deschidere spre alte acţiuni culturale din zona Tecuciului.
Aida Zaharia aduce mulţumiri pentru florile ce împodobeau scena, aduse de conducerea de la Zone Verzi Tecuci.
A fost predat microfonul moderatorului evenimentului, prof. Viorel Burlacu, acesta readucând în prim plan nemuritoarele cuvinte ale poetului Ioanid Romanescu „Trăiască poezia şi marii visători”. A anunţat decesul apreciatului scriitor Vasile Andru, acesta având funcţii importante în USR. S-a ţinut un moment de reculegere.
 În continuare prof. Burlacu face o sumară analiză a rezultatelor acestui festival care de-a lungul timpului a scos la iveală mari valori precum A. G. Secară de la Galaţi, Petrişor Militaru, conducător de revistă la Craiova şi mulți alţii.
La festivalul din acest an s-au înscris circa 30 de concurenţi din Râmnicu Sărat, Satu Mare, Braşov, Ploieşti, Piteşti, Bucureşti, Vaslui, Târgu Jiu, Cernavodă, Brăila, Bacău, Bălan, Focşani şi Tecuci.
A fost apoi prezentat juriul având că preşedinte pe poeta Angela Baciu, aceasta prezentându-se ca brăileanca crescută la Galaţi, dar locul ei fiind peste tot unde e vorba de cultură şi poezie.
Un alt membru al juriului,  A. G.  Secară, a fost şi el concurent şi premiant la Festivalul tecucean, oraș unde îşi are şi începuturile şcolare, având părinţi și bunici la Iveşti şi Lieşti.
Un alt membru al juriului, poetul Nicolaie Mihai, conducător de reviste literare în oraşul Bacău, ne spune că recent a participat la festivalul „Toamna băcăoană”. Ne vorbeşte apoi de copilăria lui petrecută la Furceni şi de faptul că a absolvit CNCH, încheind prin a ne reaminti că „poezia este regina literaturii”.

 A fost apoi prezentat un alt membru al juriului,  poet, jurnalist care însă nu a plecat din Tecuci, fiind un adevărat conducător de ziar, un fin cunoscător al poeziei, obţinând şi diferite premii, Dan Vîță. Acesta ne reaminteşte de poetul Gheorghe Tomozei fiind şi el cândva membru al juriului acestui festival.
Ultimul membru al juriului, tot un poet cu multă sensibilitate deținător de premii, realizator de emisiuni radio, Cristian Pohrib.
Prof. Burlacu încheie prezentarea juriului anunţând că acesta a lucrat într-o perfectă înţelegere dovadă fiind notele acordate, destul de apropiate, sperând în viitorul poetic al concurenţilor, mai ales al premianţilor.
Ne sunt apoi prezentaţi premianţii fără a ni se spune ce anume au obţinut începând cu Relu Cazacu – psihoterapeut din Bucureşti care este la prima participare, Alexandru Driganoaia din Stonic-Argeş, agricultor, deținător al unui important premiu III la un concurs Tudor Arghezi, Teodora Vasilescu din Piteşti, studentă la Universitatea din Bucureşti, la limbi străine, aflată la primul concurs, Ana-Maria Sârbu, studentă la cibernetică la Bucureşti, cea care ne spune că face poezie matematică dar nu la nivelul marelui Ion Barbu, ea mai obţinând un premiu II la Tecuci şi Raluca Ioana Ialomiţeanu din Ploieşti, studentă în anul II la Arte plastice Bucureşti, secția sculptură în metal.
S-a trecut apoi la lansări de cărţi, prima carte lansată fiind „Prinţesele pământului” de Vasile Sevastre Ghican, prezentare făcută de prof. Eleonora Stamate, aceasta manifestându-şi pentru început bucuria reîntâlnirii cu prietenii poeziei aici la Casa de cultură. Ne prezintă cartea, faptul că este pentru autor al 26 volum apărut acum la editura „Sfera” din Bârlad, având 100 de pagini şi o prefaţă semnată de Tănase Dănăilă. Despre carte spune că este un volum care se ridică deasupra lumii meschine în care trăim şi unde întunericul este îngenunchiat de lumină, încheind prin a ne preciza că „la umbra unui bărbat înfloreşte o ramură de femeie” şi că Vasile Sevastre Ghican se înscrie ca un nume în literatură, el fiind un adevărat om, membru al USR, deţinător a numeroase premii.
 Autorul, foarte emoţionat începe prin a ura un călduros bun venit tuturor celor ce sunt în sală şi iubesc poezia. Ne vorbeşte apoi de debutul la ziarul „Viaţa nouă” Galaţi şi apoi de premiile obţinute la Calafat, Satu Mare şi altele, încheind prin a ne recita două frumoase poezii. Din partea Consilului local al municipiului, consilierul Gh. Militici a oferit autorului o diplomă şi o plachetă omagială.
A  urmat  prezentarea celei de a două cărţi „Oglinzi încărunţite” de Eleonora Stamate, recenzia fiind făcută de jurnalistul Tănase Dănăilă. Înainte că acesta să înceapă prof. Burlacu a citit un mesaj adresat autoarei de către poeta Liliana Ursu, trecută tot prin Tecuci, acum o apreciată realizatoare de emisiuni. Tănase Dănăilă începe prin a adresa cuvinte de mulţumire pentru prezenţa primarului la acest eveniment, remarcând faptul că a fost încântat să-l vadă recitând câteva frumoase versuri. Remarcă apoi şi „cel de al doilea descălecat al prof. Burlacu la Tecuci”, cu trimitere la domnitorul Petru Rareş care la repunere a spus „vom fi ce am fost şi chiar mai mult”. Începe analiza cărţii aducând în prim plan aprecieri făcute autoarei de scriitorul Calistrat Costin, președinte al USR filiala Bacău, spunând apoi că aceasta este a şasea carte a poetei, urmând un al şaptelea volum care va apare de ziua poetului Ştefan Petică.
Autoarea, Eleonora Stamate, ne citeşte din volum poezia „Ştii”, dedicată oraşului Tecuci şi poezia „Câţi oare”. Ne spune că acesta este cel de al treilea volum redactat de Aida Zaharia iar următorul va fi redactat tot de către Aida Zaharia. Poeta este premiată de autorităţi.
 Cea de a treia lansare de carte „Oglinda lui Bacon” de Marin Mârza, a fost prezentată de poetul Dan Vîță, vechi colaborator al cenaclului literar. Acesta începe prin a ne spune că avem în faţă un al doilea volum scris de poetul Marin Mârza după 25 de ani de la debut, prima carte apărută în 1991 fiind „Ieșirea din încercuire”. Dan Vîță apreciază arhitectura cărţii, încercând să analizeze de care Bacon din cei doi din literatură este vorba. Oricum, îl consideră un poet foarte inteligent analizând apoi ingeniosul sens al ciocârliei în versurile ce îi aparţin. Carte se înscrie undeva între modernism şi textualism, făcând apoi şi remarca că în volum toate verbele sunt numai la prezent. Luând cuvântul, autorul mulţumeşte publicului,  concurenţilor şi mai ales premianţilor, manifestându-şi bucuria că recentul premiu Nobel pentru literatură a fost acordat solistului Bob Dylan. Ne citește și el câteva din poeziile din acest volum.
A urmat prezentarea Power Poind, intitulată „Părintele (re)găsit al poeziei româneşti”.
Înainte de desemnarea premiilor, preşedinta juriului, Angela Baciu, a făcut următoarele anunţuri: „În primul rând felicit călduros echipa Casei de cultură care a realizat acest frumos festival şi apreciez faptul că domnul primar a venit la acest eveniment şi a stat tot timpul alături de noi. Mulţumesc publicului prezent, îi felicit pe scriitorii şi poeţii prezenţi în sală aducând şi un salut colegial celor care din diferite motive nu au putut fi acum alături de noi. Să nu uităm că datoria noastră a poeţilor şi scriitorilor este de a lăsa ceva în urmă. Aduc în continuare mulţumiri moderatorului evenimentului, Viorel Burlacu, şi din partea Societăţii scriitorilor C. Negri din Galaţi şi al Filialei USR Galaţi, înmânez carnetul de membru dlui Viorel Burlacu”. Acesta mulţumeşte pentru onoarea ce i s-a făcut.
 În continuare poeta Angela Baciu mulţumeşte colegilor aflaţi în juriul din acest an, precizând faptul că a existat o apreciere corectă din partea acestora: „Aş fi dorit să fi fost mai mulţi concurenţi dar cei care au fost prezenţi au fost cât se poate de bine pregătiţi. Am citit lucrările lor chiar şi de câte două ori pentru a nu greşi ceva. Rog şi pe această cale pe concurenţi să înainteze pe adresa Casei de cultură sau pe adresa mea gândurile lor despre Tecuci şi acest festival, pe care să le cuprindem într-un volum al festivalului din acest an. În al treilea rând doresc să revin asupra iniţiativei de a sprijini pe cei în suferinţă prin programul-campaniei „Mănuşi cu dragoste” dedicat copiilor între 5-16 ani care acum în pragul iernii au nevoie de o căciuliţă, un fular sau o hăinuţă. Doresc mult că aceşti copii defavorizați să se bucure şi ei. Şi ultimul lucru ce doresc să remarc este faptul că încheiem acum cea de a XXIV-a ediţie a festivalului şi gândul nostru se îndreaptă spre ediţia următoare, cea de a XXV-a, pe care o dorim mai puternică, mai frumoasă şi să ne strângem cu toții aici la Tecuci aşa cum ne strângeam când eram copii la gura sobei cu poveşti de la bunici, părinţi sau străbunici. Vă urez tuturor succes, sănătate şi să iubiţi mereu poezia!”.
Au fost acordate următoarele premii:
1. Premiul Cenaclului literar „Ion Chiric”: Maria Elena Milandru din Braşov;
2. Premiul Societăţii scriitorilor „C. Negri” Galaţi: Adrian G. Mâţuş din Satu Mare;
3. Premiul USR, Filiala Iaşi: Ana-Maria Sârbu din Râmnicul Sărat;
4. Premiul Asociaţiei culturale „Ştefan Petică 2007” Tecuci: Raluca Ioana Ialomiţeanu din Ploieşti;
5. Premiul Revistei literare „Tecuciul literar artistic” din Tecuci: Teodora Vasilescu din Piteşti;
6. Premiul Radio Tecuci: Maria Elena Milandru din Braşov;
7. Premiul Revistei „Axis Libri” şi al Revistei „Plumb”din Bacău: Relu Cazacu din Bucureşti;
Juriul a acordat la acest festival următoarele premii:
Menţiune – Relu Cazacu, Bucureşti;
Menţiune – Teodora Vasilescu, Piteşti;
Premiul Trei – Alexandru Draganoaia, Stolnic – Argeş;
Premiul Trei – Ioana Raluca Ialomiţeanu, Prahova;
Premiul Doi – Maria Elena Milandru, Braşov;
Premiul Unu, Adrian-George Gh. Mâţuş, Satu Mare;
Marele premiu – Ana-Maria Sârbu, Râmnicul Sărat.
O ediţie ce a întrunit sufragiile tuturor iubitorilor de poezie.


Autor: Iancu Aizic

Foto: tecuceni.ro