Simpozionul ,,Ziua Armatei Române”

 Asociația Națională a Cadrelor Militare în rezervă și în retragere ,,Alexandru Ioan Cuza” – subfiliala Tecuci, în colaborare cu Asociația națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – subfiliala Teuci au organizat luni, 24 octombrie 2016, în sala Studio a Casei de cultură, o interesantă manifestare pentru a se sărbători așa cum se cuvine acest măreț eveniment.
Manifestarea a fost deschisă de colonel(r) C. Ilinca care după ce a mulțumit invitaților pentru participare a prezentat programul ce urmează a fi străbătut. 

 Astfel, pentru început a dat cuvântul ing. col.(r) Adrian Brahnea care a prezentat comunicarea intitulată ,,Personalități militare teucene” de unde am remarcat nume ce s-au impus în artele militare cum ar fi col. av. dr.  Victor Anastasiu, gr.de divizie Henry Cihoscki, gr. brigadă Ion G. Istrate, lt. col. Panfile, gr. Dimitrie Racoviță, col. Theodor Șerbănescu, cdor. av. Leonid Șotropa, gr. maior Mircea Tomescu, col. Ghe. Decuseară, lt. col. P. Iorgu și alții,  încheind cu frumoasele cuvinte: ,,eroii pot fi personalități așa cum și personalitățile pot fi eroi”.
A urmat apoi comunicarea ,,Acțiunile armatei Române pentru eliberarea Ardealulului de Nord-Vest”și ,,Luptele de la Oarba de Mureș” prezentată de col(r) C. Ilinca, urmată de comunicarea ,,Luptele de la Satu-Mare și Carei” prezentată de col(r). Gogu Gheorghe și comunicarea ,,Tecuceni, cavaleri ai ” prezentată de col(r). V. Paiu, unde am remarcat prezența lt. Zambuliche C., col. Ion Dejoianu, subofițer Gheorghe Glod, cpt. Traian Grigorescu şi alții.
 În continuare, col(r) Adrian Brahnea, mulțumește din nou celor prezenți și acordă prof. Ștefan Andronache ,,Diploma de excelență”din parte ANCE ,,Regina Maria” pentru cinstirea eroilor neamului romanesc.
A luat luat apoi cuvântul veteranul Petre Brahnea din partea ,,Asociației veteranilor de război, luptători pentru drepturile ofițerilor și veteranilor de război” care a prezentat un mesaj adresat Regelui Mihai și Președintelui Senatului României – Călin Popescu Tăriceanu.
Aproape de final unul din participanți, veteranul Gheorghe Cantoneanu, însoțit de soția sa a cerut adunării să se retragă, spunând că vârsta de 94 de ani nu îi permite să mai rămănă. A părăsit sala în aplauzele tuturor participanților.
 Manifestarea a continuat prin deplasarea invitaților la Muzeul de Istorie ,,Theodor Cincu” unde s-a vizitat o interesantă expoziție cu arme albe și arme de foc și un film despre primul Război mondial. Au fost și alocuțiuni ale celor ce au participat la acest măreț eveniment, aceasta grației peliculei de film.
În ziua de 25 octombrie rezerviștii s-au prezentat la cimitir pentru depunerea de coroane la mormintele eroilor, după care a urmat o masă prietenească așa cum se organizează în fiecare an.

Autor: Iancu Aizic