A doua seară de folk la Tecuci

 Joi, 15 decembrie 2016, sala „Sudio” a găzduit cea de-a doua manifestare a „Serilor tecucene de muzică şi poezie”, manifestare organizată de Casa de cultură împreună cu „Asociaţia Folkul Acasă în Realitate”, având organizator pe inimosul profesor cantautor Cristi Corcioveanu. Acesta, de altfel, a deschis şi cea de-a doua parte a manifestării, spunându-ne că vom avea pe scenă adevăraţi oameni buni, frumoşi şi care nu trăiesc în zadar. 

 A intrat în scenă cel mai  tânăr dintre invitaţi, interpretul folk Cristi Mihai, recomandat drept un tânăr foarte talentat, interpret, compozitor şi cantautor, din Tulcea. Interpretul şi-a început recitalul cu piesa „Tărâmul auriu” pe versuri proprii, continuând cu piesa „De sărbători”, singura lui piesă cu tema de iarnă din întregul repertoriu. Interpretul l-a invitat în scenă pe colegul Marius Matache, interpretând amândoi piesa „De la mijloc”, pe versurile poetului Sorin Poclitaru, cel care a evoluat cu mult succes în prima seară. A ţinut să ne anunţe că e pentru prima oară când ei cânta această piesă împreună. În continuare, Cristi Mihai ne-a prezentat piesa „2 Mai”, subliniind faptul că această este prima piesă pe care a compus-o. Am reţinut încântătoarea interpretare a acestuia atât ca voce, chitară dar mai ales interpretarea la nai.
 În scenă a intrat Nicu Zotta, spunând că a venit aici, la Tecuci, cu mare drag, pentru prima oară, la invitaţia prietenului Cristi Corcioveanu, căruia îi mulţumeşte încă odată. Şi-a început recitalul cu piesa „Eu sunt”, pe versurile lui Horia Brăescu, continuând cu melodia „Alina”, versuri Sorin Poclitaru şi apoi „Iubirea de altădată”, pe versurile lui Sandu Ştefănescu. A urmat piesa „E toamnă”, pe  versuri de Sorin Poclitaru pentru că apoi să îl invite în scenă pe interpretul Dan Manciulea, prezentându-ne amândoi  piesa „Tu mă cobori, tu mă ridici” urmată de piesa „Poetul”, pe versuri de Sorin Poclitaru și piesa „Bun găsit”. A urmat melodia „Înger păzitor”, cu menţiunea că este scrisă pe muzica şi versurile lui, o piesă de suflet, soţia lui fiind cadru medical iar el lucrând la ISU, fiecare din ei fiind „un înger păzitor pentru celălalt”. A urmat melodia „Dulcegării”, pe versurile lui Sorin Poclitaru, urmată de „Aşteptând americanii”, o combinaţie între blues şi folk, din care am remarcat versurile „Ce greu trec anii/ Aşteptând americanii”. A urmat piesa „Pielea ta”, o piesă foarte ritmată, tot pe versurile lui Sorin Poclitaru şi „În ţara hârtiilor”, un tablou actual al ţării noastre, cu birocraţia în prim plan. Recitalul a fost încheiat cu piesa actuală „Cântec de Ajun”.
 Îndrăgitul cantautor Marius Matache şi-a început programul cu piesă „Puteam să fiu”, a continuat cu melodia „În visul meu” şi „Regii războinici”, versuri Sorin Poclitaru, menționând că acesta este regăsit în folk, prezent peste tot aşa cum este Hagi în fotbal. A cântat apoi propria piesă, cu trimitere la numele lui, „Piaţa Matache” şi „Azi plouă”, pentru ca la final să ne spună că e invidios pe Tecuci pentru că aici au fost două seri de folk în timp ce la Bucureşti a fost doar una.
 În final toţi interpreţii au intrat în scenă, interpretând frumoase piese folk dintre care nu putea lipsi „Amintire cu haiduci”, cu refrenul „Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele/ Caii și flintele haiducilor”.
Aplauze puternice au răsplătit prestaţia interpreţilor în timp ce realizatorul evenimentului, cantautorul Cristi Corcioveanu, a promis că va încerca să realizeze un alt spectacol folk în luna ianuarie 2017, cu acelaşi număr de interpreţi şi poate chiar mai mult. „Sper, în continuare, în sprijinul Primăriei şi al Consiliului local pentru acest important eveniment”, a încheiat prof. Corcioveanu.


Autor: Iancu Aizic