Un om de afaceri rupe tăcerea: „Am fost hărțuit permanent”

Ion Banu Berheci În urmă cu câțiva ani, activitățile agricole ale lui Ion Banu dominau partea de nord a județului Galați. Împreună cu fiii săi, Banu deține un grup de firme specializate în agricultură. Acesta a dezvăluit că în ultimii ani a fost victima unei adevărate campanii de „exterminare economică”, la care au pus umărul Fiscul, Poliţia şi Justiţia, informează Adevărul.

Familia lui Ion Banu avea aproximativ 2.000 de hectare în arendă, iar producția mergea către o fabrică de ulei, o brutărie, o fabrică de alcool și un complex de creșterea animalelor. Și acestea aparțineau membrilor familiei Banu.

Afaceristul susține că totul a mers excepțional doar până în anul 2002, atunci când zona de sud a Moldovei a fost lovită de o secetă cumplită, care a distrus recolta în proporție 90-95%.

Acesta ar fi fost momentul care a declanșat nenorocirile asupra familiei lui Ion Banu: refuzul abuziv al firmelor de asigurări și al instituțiilor statului de a plăti despăgubiri pentru calamitate, lăcomia băncilor și Fiscului (care s-au repezit să lichideze afacerea) și starea de haos din zona Justiției, unde s-au dat, în litigiile aferente, zeci de soluții care se bat cap în cap și încurcă mai rău lucrurile în loc să le limpezească.

Banu, care deține 95,3% dintre acțiunile Agromec SA Berheci, crede că totul a fost orchestrat pentru a i se distruge afacerile și familia.

„Am fost hărțuit permanent, victimă a unor abuzuri grave, pe care doar în parte am reușit să le îndrept în justiție. S-a ajuns chiar la situația de i se fabrica un dosar penal unuia dintre fiii mei, Bogdan, care a și fost condamnat pe nedrept pentru un accident de circulație pe care nu l-a făcut, iar falsurile și abuzurile au ieșit la iveală de-abia în 2017, când Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a redeschis cauza și a scos la iveală mizeria și corupția din sistem”, a declarat Ion Banu.

Afirmațiile afaceristului despre dosarul penal pentru „omor din culpă”, întocmit de polițiștii de la Tecuci pe numele lui Bogdan Banu, pare de altfel să fie confirmată de ancheta aflată în prezent în curs la Direcția Generală Anticorupție, care-i audiază, sub control judiciar, pe polițiștii care au întocmit actele procedurale.

De asemenea, în ceea ce privește acuzațiile despre presupusa „campanie de exterminare economică” la care face  referire Ion Banu, documentele pe care le-a pus la dispoziție sursei citate par să-i dea dreptate. De mai bine de 13 ani, societățile pe care le administrează familia sa se luptă cu instituțiile statului și, în câteva dintre spețe, a obținut deja câștig de cauză, definitiv și irevocabil.

 

Sursa: bugetul.ro