Haretiștii sunt toleranți pentru a fi tolerați!

Colegiul Spiru Haret Tecuci (1) Concursul „Fără ură, cu toleranţă” este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programelor educaţionale Drepturile Copilului şi Ora de Net (www.oradenet.ro), susţinute de Ministerul Educației Naţionale. Aflat la a şaptea ediţie, concursul abordează anual teme diferite. Tematica anului 2017 – „Fără ură, cu toleranţă”- se încadrează în mişcarea globală de combatere a fenomenului Bullying.

Toleranța și acceptarea celorlalți sunt lucruri esențiale care garantează, pe termen lung, integrarea emoțională și socială a copilului. Copiii au praguri de sensibilitate nebănuite iar izolarea, marginalizarea, hărțuirea lor, venind din partea altor copii, sunt cumplite și cu mari repercusiuni.

Colegiul Spiru Haret Tecuci (3) Miza asumată a acestei activități, organizate în cadrul Colegiului Național „Spiru Haret”, sub coordonarea  prof. Sechel Carmen Mirela și prof. Zahariea Mona, este cea a conștientizării efectelor pe care situațiile de bullying le au asupra tuturor celor implicați, fie că vorbim de victimă, despre agresor sau despre martor.

Activitatea s-a desfășurat în sala multimedia, din cadrul colegiului nostru, unde s-au reunit  aproximativ 60 de persoane – elevi, profesori, specialiști și reprezentanți ai autorităților locale.

În deschidere, prof. Sechel Carmen Mirela a prezentat posibilele cauze ale situaţiilor de bullying, precum şi efectele lor pe termen scurt, mediu şi lung, asupra tuturor celor implicaţi. Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil poate fi etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical / familial). Uneori, aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice. Ne confruntăm cu acest fenomen pe coridoarele școlii, în curte, pe străzi și, din păcate, în sălile de clasă și în mediul online (cyberbullying). Nedepistat la timp, bullying-ul poate lăsa urme adânci asupra adaptabilității copilului în societate.

Colegiul Spiru Haret Tecuci (2) Elevele Geanina Teticu (IX E), Epure Simona (IX D), Preda Irina (IX D), Pleșu Valeria (IX D) și  Popa Diana (IX E) au moderat întreaga activitate, discuțiile fiind foarte antrenante și  pline de informații interesante, majoritatea elevilor participând activ și fiind foarte preocupați de subiectul discutat.

Brainstorming-ul, organizat de elevii claselor a IX-a D și a IX-a E, a urmărit trei elemente cheie ale activității: bullying, ură și toleranță. Toată lumea a fost surprinzător de receptivă,  propunând termeni precum:  hărțuire, anxietate, stres, violență, intimidare, supărare, jignire, dușmănie, ostilitate, indiferență, victimă, rușine, continuând cu iubire, acceptare, apreciere, prietenie, bunătate, atenție…

Colegiul Spiru Haret Tecuci (4) Cu ajutorul cuvintelor propuse, eleva Preda Irina a încercat să dea o definiție fiecărui termen, în parte: bullying-ul e un act de hărțuire repetat care provoacă anxietate victimei, ura este un sentiment de dușmănie față de cineva iar toleranța reprezintă acceptare, bunătate și atenție față de cei din jurul tău.

Mesajul prof. Zahariea Mona a fost unul de foarte mare impact: „Orice copil are nevoie de iubire, respect și apreciere, stimuli care încurajează dezvoltarea personală, prevenind și remediind atitudini și comportamente deficitare sau problematice. Oferiți-vă posibilitatea să vorbiți, să vă ascultați unii pe alții, să căutați voi înșivă soluții și alternative, acceptând comunicarea ca sursă de întreținere a relației pozitive cu sine și cu ceilalți. Fii tolerant ca să fii tolerat!”.

Colegiul Spiru Haret Tecuci (5) Pornind de la această idee, elevii clasei a IX-a E au oferit invitaților mesaje frumoase, încurajatoare,  pline de optimism, dorind să scoată în evidență faptul că, de foarte multe ori, un cuvânt frumos îți poate aduce un zâmbet și o stare de bine.

Activitatea a continuat cu „Decalogul omului tolerant”, prezentat de elevele Teticu Geanina si Miron Laura (IX E):

Fii bun cu oricine!

Iubește-i pe cei din jurul tău!

Să nu fii sever cu greșelile celorlalți!

Oferă-i iertare celui ce ți-a greșit!

Oferă atenție și înțelegere victimelor fenomenului de bullying!

Privește în spatele aparențelor și apreciază adevărata esență!

Susține-i pe cei ce au nevoie!

Dăruiește ajutorul pentru a te simți mulțumit sufletește!

Fii răbdător cu persoanele ce au nevoie să fie ascultate!

Menține pacea sufletească atât asupra ta cât și a celor din jur!

Colegiul Spiru Haret Tecuci (6) Psiholog Mititelu Florentina ne-a oferit informații prețioase legate de drepturile copilului: dreptul la un nume, la o familie, la naționalitate, dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare, dreptul la opinie, la protecție împotriva abuzului de orice natură ar fi el, la sănătate și nu în ultimul rând la educație.

Nu am ales întâmplător data desfășurării activității noastre, 20 martie, este Ziua internațională a fericirii, o zi potrivită mănușă mesajului transmis: fii recunoscător pentru ceea ce ai, fii mai bun, mai tolerant cu cei din jur, bucură-te de familia ta și ai grijă de sufletul tău!

 

Au consemnat prof. Zahariea Mona și prof. Sechel Carmen Mirela, CNSH Tecuci