Atenţie unde mergeţi la picnic de 1 Mai!

 

La cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii picnicului, în unele oraşe din ţară nu există nici măcar un loc de recreere amenajat sau, dacă există, nu sunt îngrijite suficient, iar oamenii care vor să iasă la iarbă verde merg mai degrabă pe malurile apelor sau în apropierea pădurilor.

Există însă şi oraşe unde sunt amenajate locuri pentru picnic dotate cu grătare, bănci şi mese din lemn sau cu locuri de joacă şi foişoare, însă chiar şi în aceste cazuri mulţi localnici sau turişti preferă alte zone deja consacrate pentru grătare.

Legea privind desfăşurarea activităţii de picnic a apărut în 2012 şi stabileşte amenzi de până la 5.000 de lei pentru ieşirile la iarbă verde cu grătare în alte zone decât cele special amenajate.

În judeţul Galaţi sunt foarte puţine locuri special amenajate pentru picnic, Pădurea Gârboavele fiind locul unde cei mai mulţi gălăţeni preferă să meargă la sfârşit de săptămână pentru a face grătar. Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii CJ Galaţi, taxele de ecologizare şi cele de acces cu autovehiculul în Pădurea Gârboavele au fost eliminate.

În municipiul Tecuci şi în restul localităţilor din judeţ nu a fost amenajată nicio zonă pentru desfăşurarea activităţilor de picnic, potrivit Gărzii de Mediu Galaţi. 

„Se constată că în municipiul şi respectiv judeţul Galaţi, numărul spaţiilor special amenajate pentru desfăşurarea activităţii de picnic este total insuficient. Din păcate, actul normativ nu prevede obligaţia autorităţilor publice locale sau centrale de a amenaja noi spaţii destinate desfăşurării activităţii de picnic, ci doar de a prevedea în bugetul propriu sumele necesare asigurării condiţiilor de funcţionare a acestora”, se arată în raportul Gărzii de Mediu.

În afară de aceste zone amenajate, sunt destui gălăţeni care preferă să iasă în aer liber şi merg la picnic pe malul Siretului, pe malul Dunării la Cotul Pisicii, precum şi în pădurile din apropierea diferitelor localităţi din judeţ.

 

Sursa: news.ro