Unde a dispărut fotbalul tecucean?

Stadion Tecuci (2) Voi începe aceste rânduri prin a spune că sunt un fanatic iubitor de sport şi în special de fotbal. Nu pot uita cum, prin anii 1960-1980, aşteptam cu nerăbdare duminica pentru a merge la stadionul din localitate, Tineretului, cum i se spunea atunci, pentru a urmări meciurile echipei de fotbal Flamura Roşie, alintată Flămurica, sau Victoria Tecuci, prima fiind patronată de Fabrica de conserve, a doua era echipa aviaţiei, echipe ce au activitat în divizia C şi B (liga 3 şi liga 2 de azi).

Stadionul era mereu plin, cu galeria numeroasă condusă de frizerul Niţă, zis Scandal. Meciurile aveau în deschidere jocuri de rugby ale echipei tecucene, care activa în divizia B şi era condusă de neuitatul Aurică Buhuș.

Stadion Tecuci (1) Astfel, am avut ocazia să vedem aici, la Tecuci, mari echipe de rugby cum ar fi Steaua, Griviţa Roşie Bucureşti, Poli Iaşi, Poli Timişoara, iar la fotbal să urmărim mari echipe de B dar şi de Divizia A, chiar CCA – FCSB-ul de azi, sora mai mare a echipei Victoria Tecuci.

Am şi dat jucători la naţionalele României, cum ar fi Apostol Glavaski la lotul mare, Ștefăniu Ovidiu zis Papitu la lotul de tineret, Mircea Constantinescu la fotbal şi alţii. De aici, au plecat mari jucători de rugby şi fotbal la numeroase echipe din prima divizie.

Stadion Tecuci (4) După ce s-a stins rugby-ul tecucean, fotbalul nostru nu a putut supravieţui nici el. Am rămas până acum doi ani cu o echipă în liga a patra – judeţeană, echipa CSS – Sporting – iar acum nu mai avem nimic.

Luni, 11 septembrie 2017, am asistat la deschiderea festivă a noului an școlar, când reprezentant din partea autorităţii locale a fost viceprimarul Dănuț Pintilie. Acesta, în finalul alocuţiunii sale, a spus că Primăria va sprijini în continuare activitatea culturală tecuceană. Gândul m-a dus şi spre sportul tecucean şi fiind în vecinătatea stadionului, am făcut o vizită  în acest loc plin de aminiri.

Stadion Tecuci (3) Poarta de la intrare este aşa cum se vede în fotografie. Din tribune au rămas doar scheletele metalice. Gazonul arată, totuşi, bine, pe ambele terenuri, şi oameni lucrau în acest loc.

Dar, rămâne totuşi marea întrebare: Ce facem pentru atragerea aici a tineretului şi elevilor tecuceni? Îi pregătim numai pentru cultură aşa cum se pregătesc elevii prin spectacole gen Cătălin Bordea?

Cum îi atragem pe elevi la stadioane? La Tecuci, cum şi unde sunt repartizaţi cei cinci la sută conform ultimelor hotărâri de guvern?

Stadion Tecuci (5) Întrebăm acest lucru pentru că azi, urmărind activitatea fotbalistică din liga a treia – fosta divizie C – vedem că pe primul loc, într-o serie cu echipe din Odorheiul Secuiesc, Galaţi, Focşani, Rădăuţi, Braşov, Bacău, Paşcani, Târgul Secuiesc, Roman sau Miercurea Ciuc, echipe cu renume în fotbal, pe primul loc se află Sporting Lieşti. Şi, pentru a întregi acest tablou, să mai spunem că în aceeaşi serie, alături de Lieşti se află şi echipa  Avântul Valea Mărului. Deci, două comune care împreună au cam 14.000 locuitori – Lieștiul 11.000 şi Valea Mărului – 3.000, pot avea echipe de fotbal şi stadioane acceptate de cei în drept, iar noi, municipiu cu peste 30.000 de locuitori, nu putem, sau nu vrem.

Echipa din Lieşti, după trei etape, are maximum de puncte – 9. Bravo lor! Cu ceva timp în urmă, am ascultat la Radio Tecuci o discuţie între realizator şi primarul de la Valea Mărului, Virgil Doca. Întrebat cam cât costă o susţinere a unei echipe în divizia C, s-a spus că nu e chiar o sumă mare, prin comparaţie cu ce se cheltuise aici, la noi, cu Zilele Tecuciului.

Se spune din bătrâni că niciodată nu e prea târziu pentru a realiza ceva. Avem acum, în faţă, exemple de echipe care vor să renască, cum se spune, din propria cenuşă. Astfel, echipe precum Rapid, Progresul, Sportul Studenţesc, Carmen Bucureşti şi altele, care au însemnat ceva în fotbalul românesc, au luat-o de jos din liga a patra, pentru a reveni unde au fost.

La noi, la Tecuci, oare când începem acest lucru? Tecucenii aşteaptă.

 

Autor: Iancu Aizic