Reîntoarcerea la tradiţie

Jandarmeria Rurala Începând cu data de 24 noiembrie 2017, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi a revenit la denumirea oficială pe care o avea în perioada interbelică şi al celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 138 din 9 noiembrie 2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 918 din 22 noiembrie 2017, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi îşi schimbă denumirea onorifică din „General de divizie Alexandru Cernat” în „Dunărea de Jos”, denumirea oficială a unităţii fiind: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Dunărea de Jos” Galaţi.

d0b5f-1902_escadron2bjandarmeria2brurala Noua denumire onorifică vine să continue istoria jandarmeriei gălăţene, întreruptă brusc la data de 23 ianuarie 1949 când Jandarmeria Română este desființată, această denumire regăsindu-se în titulatura a două mari unităţi regionale de jandarmi dislocate în municipiul Galaţi, şi anume: Regimentul 3 Jandarmi „Dunărea de Jos” Galaţi, unitate înfiinţată la data de 1 iunie 1918 şi Inspectoratul Regional de Jandarmerie „Dunărea de Jos” Galaţi, unitate înfiinţată la data de 1 septembrie 1938, pe structura Regimentului 3 Jandarmi.

Pentru jandarmii gălăţeni este onoarea că au reuşit să se reîntoarcă la tradiţia de luptă şi, astfel, să creeze o punte peste timp.

efac2-1900_comanda2bcompaniei2bde2bjandarmi Colonelul în retragere Ghiţă Crăciun, veteran de război jandarm a declarat că împărtăşeşte emoţia şi trăirile, bucurându-se că momentul festiv l-a prins în viaţă, mai ales că a servit țara în unitatea de jandarmerie desfiinţată în anul 1949 şi care purta denumirea de Inspectoratul Regional de Jandarmerie „Dunărea de Jos” Galaţi.   

De asemenea, în baza aceluiaşi ordin de ministru, data de 1 Aprilie este stabilită ca Zi aniversară a Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Dunărea de Jos” Galaţi.

Data nu este aleasă la întâmplare, aceasta regăsindu-se în documentele istorice ale unităţii prin care se făcea referire la faptul că la 1 aprilie 1895 este înfiinţată Compania de Gendarmeriei Rurală Covurlui, predecesoarea actualei forme de organizare a unităţii gălățene.