Prima şedinţă a cenaclului după plecarea dintre noi a Maestrului Duma

Cenaclu Tecuci (1) Chiar dacă ședințele cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci au loc joia, având totuși în vedere faptul că această zi coincide cu sensibila sărbătoare a Zilei femeii, conducerea cenaclului a programat ședința pentru marți, 6 martie 2018, pentru a da ocazia  femeilor să fie, de ziua lor, în mijlocul celor dragi.

Ședința ce a avut loc în sala „Alexandru Mironescu”a fost deschisă de managerul casei de cultură, Lucia Gologan care a invitat membrii cenaclului să participe  vineri, 9 martie 2018, la spectacolul intitulat „Primăvară muzicală”.

Cenaclu Tecuci (5) Preluând rolul de moderator, poetul Dan Vîţă începe prin a reaminti membrilor cenaclului de decesul celui ce a fost poetul Dionisie Duma, fost președinte de onoare, solicitând ținerea unui moment de reculegere în memoria acestuia. Apoi i s-a oferit cuvântul scriitorului Constantin Oancă, cel care a recitat și cântat în memoria poetului recent dispărut.

În continuare, poetul Adrian Răcaru a dedicat câteva poezii marelui dispărut, începând cu poezia „Când pleacă un poet”  și „De cealaltă parte a confluenței”. Moderatorul anunță că avem trei sărbătoriți ai acestei luni respectiv Eleonora Stamate, Adrian Răcaru și Constantin Oancă. Prof. Stamate a recitat poeziile „Somnul poetului, „Rugăminte”și „Fără îndoială”.

Cenaclu Tecuci (6) Prezent la ședința de cenaclu, pictorul Mircea Cojocaru a oferit sărbătoriților câte o lucrare grafică executate de dânsul în timp ce directoarea Lucia Gologan a oferit sărbătoriților câte o Diplomă pentru contribuțiile lor la cultură tecuceană.

Au recitat şi poeţii Adrian Răcaru şi Mişu Ştefaniu şi jurnalistul Tănase Dănăilă.

Cristian Pohrib, director radio, intervine cu propunerea ca sala unde se află reprezentanţa Tecuci a filialei USR Iași să poarte numele poetului Dionisie Duma.

Cenaclu Tecuci (11) Profesorul Vasile Ghica propune ca cenaclul să organizeze ședințe în care să fie prezentate creații ale poeților dispăruţi, acum cu referire la recenta dispariție a poetului Duma. Profesorul continuă prin a face o atentă analiză a poeziilor lecturate de poetul Răcaru, pe care îl consideră „un poet complet” îndemnându-l să scoată un volum cu aceste poezii. Prin poeziile lui poetul ne redă o lume  a lui, mai ales a copilăriei trăită de el. Prof. Ghica continuă spunând că în ultimul timp cenaclul a devenit o adevărată famile și aceasta prin prezența masivă a femeilor în cenaclu. Apreciază viață culturală a Tecuciului dorind că aceasta să continuie. Amintește de reușita primei ediții a festivalului aforismului, invitând membrii cenaclului să participe la cea de a doua ediție din toamnă.

Cenaclu Tecuci (2) Apreciază rolul Fundației Pelin în cultura tecuceană, subliniind faptul că aceasta nu trebuie văzută ca o concurență ci ca o alternativă a culturii tecucene așa cum este și Club Art Tecuci. „Ce se petrece la Ateneu, continuă vorbitorul, se întâmplă în puține oraşe din țară, cei veniți aici beneficiind și de cazare confortabilă.”

Profesorul Ghica mai propune că înainte de evenimentele muzicale, să existe și microrecitaluri de poezie de 15-20 minute, ale membrilor cenaclului literar.

Cenaclu Tecuci (7) Pictorul poet  Mircea Cojocaru începe prin a ne spune că a participat recent la prezentarea unei expoziții proprii la Casa de cultură a sindicatelor din Bârlad, unde a găsit condiții improprii, în special frig, apreciind activitatea cenaclulului tecucean în condiții mult mai bune, dar, arătând că se simte lipsa sprijinului ce îl oferea la Bârlad doctorul C. Teodorescu.

În încheiere, poetul Dan Vîţă ne vorbește de încercarea de a constitui o Asociaţie a membrilor cenaclului literar Calistrat Hogaș, ca o organizație ONG.

Interesante aprecieri au venit și din partea profesorului Ionel Necula.

Cenaclu Tecuci (9) Apoi, membrele cenacului au avut parte de prăjituri, sucuri și tort, pentru a sărbători cum se cuvine Ziua Femeii!

În afară de cei amintiți, au mai participat la această ședință Marin Mârza, Cătălin Dumitrescu, Ruxandra Voica, Bianca Mădălina Partenie, Ionuț Răileanu, Dan Bradea, Săndel Stamate, Viviana Toporau, Nasie Ionica, Aida Zaharia, Violeta Mândru, Mihaela Gudană și Carmen Huzum.

 

Autor: Iancu Aizic