Spriţ pe banii primăriei Tecuci

Dezmăţul financiar cu bani publici descoperit de Curtea de Conturi

Bauturi Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că o serie de angajaţi ai Primăriei Tecuci nu s-au sfiit să deconteze, în cel puţin două rânduri, nota de plată pentru băuturile alcoolice consumate pe parcursul unor deplasări în interes de serviciu, deşi interesul de serviciu este discutabil, dată fiind tematica seminariilor la care au participat.

Prima situaţie s-a petrecut în octombrie 2016, la un seminar pe tema „industriei verzi” (s-a numit „Within Green Industry Innovation Programme Romania”). Curtea de Conturi n-a identificat motivul pentru care reprezentanţii primăriei Tecuci trebuiau să participe la acest seminar (la care era vorba – atenţie! – despre finanţări oferite firmelor private care vor să adopte tehnologii nepoluante), însă a constat că nota de plată de la restaurant şi bar a fost suportată de la bugetul public. Suma nu este mare (mai puţin de 1.000 de lei), însă cazul este simptomatic pentru modul în care entităţile publice se face „turism” pe banii contribuabililor, pentru scopuri care n-au nicio legătură cu interesul comunităţii pe care o reprezintă.

De altfel, „aventura” bahico-financiară este repetată, în februarie 2017 (cu o notă de plată de 1.773 de lei), de data aceasta cu prilejul unei şedinţe de instruire ţinută de firma privată Domino Smart Cons SRL Bucureşti. Cu această firmă (care are capital social de 200 de lei şi are ca unic asociat o domnişoară de 31 de ani din Cumpăna, Constanţa) este o adevărată poveste, căci în ultimii doi ani a obţinut de la Primăria Tecuci, mai ales prin atribuire directă, mai multe contracte în valoare de peste 120.000 de euro, prin care a realizat o serie de studii şi consultanţe. Însă pe aceste aspect vom reveni într-un articol distinct, cu detalii extrem de interesante, pe alocuri scandaloase şi susceptibile de încălcarea legii.

Banii tocaţi pe notele de plată au fost recuperaţi pe parcursul controlului făcut de Curtea de Conturi, însă nicio persoană nu a fost sancţionată (nici măcar mustrată) pentru aceste abuzuri evidente în serviciu.

 

Sursa: adevarul.ro