Echipa THOBOR coordonată de Adriana Ciocănel a urcat din nou pe podium

THOBOR Tecuci Peste 1.200 de elevi din 90 de licee au participat în weekendul 24-25 martie la cea de-a doua ediţie a evenimentului BRD First Tech Challenge, pentru a ocupa unul dintre cele patru locuri câştigătoare care îi pot propulsa în finala mondială din America.

Colegiul Naţional Calistrat Hogaş din Tecuci a obţinut locul 1 la categoria Think Award, adică pentru modul în care şi-au construit robotul, în cadrul competiţiei de robotică BRD First Tech Challenge, care s-a desfăşurat weekendul trecut la Sala Polivalentă din Capitală. De asemenea, echipa RO 068 THOBOR, formată din 16 persoane, coordonată de profesoara de informatică Adriana Ciocănel, a mai obţinut şi locul 2 la drive control, adică modul în care a fost condus robotul.

„Suntem în etapa de verificare a muncii noastre. Experienţa a fost grozavă. Cu siguranţă participăm şi la anul“, a spus Adriana Ciocănel.

RO 068 THOBOR Tecuci (4) Elevii de liceu au fost nevoiţi să costruiască un robot funcţional doar cu ajutorul unui kit de la Tetrix, oferit de organizatorii concursului – Fundaţia Naţie prin Educaţie – care a conţinut o serie de componente esenţiale, precum elemente de structură şi roţi zimţate. Pe lângă aceste componente, echipele au fost nevoie să caute sponsorizări pentru a achiziţiona restul de piese necesare pentru proiect.

„Sunt foarte multe emoţii. Am învăţat aceste cunoştinţe prin studiul propriu şi prin foarte multe încercări, în contextul în care acesta este al patrulea robot făcut de la zero“, spune Andrei Munteanu, 19 ani, elev în clasa a XII-a şi membru al echipei Thobor.

Colegiul Naţional Calistrat Hogaş din Tecuci a obţinut o sponsorizare de 6.000 de lei din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul eforturilor financiare necesare pentru a participa la competiţia BRD First Tech Challenge, care s-a desfăşurat în weekendul trecut la Sala Polivalentă din Capitală.

RO 068 THOBOR Tecuci (7) „Ne-a ajutat foarte mult Arhiepiscopia Dunării de Jos, fiind principalul sponsor. Ei ne-au dat 6.000 de lei. Am avut un elev care a făcut parte din ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români) şi până la urmă am îndrăznit să mergem spre ei. Al doilea sponsor a venit primul spre noi printr-un mesaj pe pagina noastră. Ne-am făcut o adevărată mapă de prezentare şi pentru a putea acoperi şi costurile de deplasare, de cazare şi de mâncare suma a ajuns la 15.000 de lei pentru cei 16 oameni din echipă“, a transmis Ciocănel. Fondurile sunt utilizate pentru a cumpăra noi piese pentru roboţi. „Din aceste sponsorizări o parte din bănuţi i-am îndreptat spre achiziţia de noi piese, pentru că acel kit este minimal, iar atunci când ne uităm la ceilalţi concurenţi, dotările lor sunt mult mai complexe.“

Căutarea după finanţări s-a extins spre mediul privat, încât mediul de stat nu are un cadru pentru a oferi aceste fonduri.

„Nu am avut nicio formă de sponsorizare de la stat. Nu există asemenea proiecte de finanţare. Pe urmă, investiţiile în şcoli sunt minimale. Noi ne chinuim să strângem nişte bănuţi să mai cumpărăm calculatoare.“  În privinţa alegerilor de studii superioare, viitori ingineri tecuceni se împart între facultăţile din România şi cele din afară. „Sincer să fiu, m-am luat şi după zvonuri, în afară se pune mult mai mult accentul pe partea practică, ceea ce este foarte important în informatică, unde trebuie să pui mâna pe calculator şi să codezi“, a transmis elevul Andrei Munteanu.

 

sursa: zf.ro