Spectator la un festival care aduce „Flori de April” – Galerie foto

În organizarea Casei de cultură a municipiului Tecuci, sâmbătă 21 aprilie 2018, sala de spectacole „Ion Petrovici” din Tecuci a găzduit cea de a XXV-a ediție a Festivalului Național de interpretare a muzicii, intitulat „Floare de April”.

Festivalul are ca scop promovarea muzicii ușoare dar și afirmarea și lansarea de noi și noi talente, stimularea valorii interpretative, în vederea promovării acestor talente în muzica ușoară națională și, de ce nu, chiar internațională.

 Iată, deci, că ceea ce au gândit, propus și pus în practică cei care conduceau destinele Casei de cultură în anul 1993, s-a transformat imediat în realitate, sărbătorind, chiar acum, un sfert de veac de existență a acestui festival concurs, cunoscut acum în toată țară. Pe această scenă, au trecut tinere talente dintre care unele au și confirmat. Şi vin acum cu un exemplu – una din câștigătoarea acestui concurs, Minodora Dedis din Galați, după câțiva ani de la primirea trofeului de la Tecuci, a obținut și trofeul Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia.

 Să nu uităm că pe aici au trecut și tinerii Valeria Drăguș, azi absolventă a Conservatorului de muzică din Galați, chiar masterandă, Cristian Briceanu, și el absovent al Conservatorului, Eliza Bunu, care a ajuns și la „X Factor” și multe alte nume, cei menționați fiind din Tecuci. Prin juriul festivalului au trecut nume importante ale muzicii ușoare româneşti cum ar fi Viorel Gavrilă, Titus Andrei, Mihai Trăistariu iar acum Monica Anghel și Luminița Anghel, soliste care au reprezentat România la Eurovision.

 Festivalul a fost deschis cu intonarea Imnului Festivalului, compus de profesorul Mircea Călianu, pe textul unei eleve, componentă a fostului Grup „Angelli”, pe nume Andreia Codiță. Ascultând imnul am simțit și mai mult regretul faptului că, la deschiderea cortinei, pe fundalul scenei aveam bannerul ce ne amintea că suntem la Festivalul concurs „Floare de april”, dar pe scenă nu mai era îndrăgitul Grup „Angelli”, cu toate că existau unele promisiuni că acesta va fi reînființat. 

 A intrat pe scenă managerul interimar al Casei de cultură, Diana Cioclu. Aceasta a mulțumit concurenților care au ales să se înscrie la acest concurs, spunând că sunt așteptați și la alte concursuri și activități ale Casei de cultură. 

A fost invitată în scenă interpreta Gina Andreea Dumitran, elevă la Liceul de Arte din Galați, aceasta cucerind trofeul ultimei ediții de aici. A interpretat o piesă din repertoriul internațional, urmată de piesa „Între soare și nori”.

 A fost prezentat juriul festivalului concurs din acest an începând cu interpreta Monica Anghel – președinte, interpreta Luminița Anghel, Ina Bobeică – organizatoare  de festivaluri, George Vanvu – compozitor, redactor muzical la Radio Iași, unitate care a transmis în direct festivalul și compozitorul Claudiu Bulete, cel care se consideră a fi tecucean cu toate că de la vârsta de 18 ani a părăsit acest oraș.

 În concurs au fost înscriși un număr de 130 de concurenți, împărțiți în patru grupe de vârstă: 6-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani și 15-18 ani. De remarcat este faptul că din cei 130 de concurenți doar zece erau băieți, dovadă că aceștia nu se prea îngrămădesc la interpretarea muzicii uşoare. Concurenții au venit aici din numeroase orașe cum ar fi: Bârlad, Botoșani, Brăila, Bacău, Bistrița, Galați, Focșani, Onești, Oituz, Tecuci, Vaslui și chiar din Republica Moldova. Am remarcat faptul că toți au fost cât se poate de bine pregătiți. Îmbucurător este și faptul că în concurs au fost elevi din Cudalbi, pregătiți de proaspăta profesoară Valeria Drăguș, participantă la acest concurs și chiar deținătoare de premii.

 Ascultând piesele, am remarcat unele foarte reușite, cu mesaje înălțătoare cum ar fi „Îmi place școala”, apoi o interpretare de excepție a nostalgicei piese „Katiușa”, cu o interpretă îmbrăcată adecvat, apoi piese ca „Îmi place muzica”, „Puterea dragostei”, „Măicuța mea”, „Într-o zi”, „Scrisoare către Dumnezeu”, „Lie, ciocârlie”, „Stai lângă mine, mamă”, „Norocul meu e mama mea”, „Vino în gașca mea” sau nemuritoarea piesă „Of , inimioară”.

Trebuie remarcat și faptul că și de această dată spectatorii nu au menținut liniștea necesară în sală, de la prezentator și de la masa juriului venind mereu apel pentru linişte, pentru o jurizare cât mai corectă. Am mai spus și mai spunem: mame cu copii mici în brațe nu prea au ce caută în sălile de spectacole, acolo unde liniștea trebuie să domine.

Am asistat la un festival reușit iar rezultatele le vom publica într-un material următor.

 

Iancu Aizic