O nouă lansare de carte la Biblioteca din Tecuci

Vineri, 18 mai, sala Hellios a Bibliotecii municipale „Ștefan Petică” a găzduit o nouă lansare de carte. De această dată, poetul din Gura Humorului, Sorin Poclitaru, prieten cu scriitorul și poetul tecucean Aurel Brumă dar și mai apropiat de cantautorul Cristi Corcioveanu, pe textele căruia  a compus numeroase melodii, și-a lansat la Tecuci noua carte intitulată simplu „50”. Este frumoasa vârstă pe care, recent, îndrăgitul poet a împlinit-o.

 Cartea este realizată la Editura SMArt în anul 2018, are un cuvânt înainte semnat de scriitorul Alexandru Abdoulbaki intitulat Taumaturgul și are 80 de pagini. Cartea se deschide, bineînțeles, cu poezia ce dă numele volumului, adică „50”, urmată de alte 49 de poezii.

La acest eveniment, gazda bibliotecii și a evenimentului a fost îndrăgitul cantautor bucureștean Marius Matache, profesor de chimie, care a mai fost la noi, la invitația prietenului Cristi Corcioveanu, de mai multe ori în reușite recitaluri folk, mai ales în sala Studio a Casei de cultură din Tecuci. Prezentând pe scurt noua carte a prietenului Sorin Poclitaru, vorbitorul ne spune că, în general, cărțile vorbesc ele singure, prin ceea ce este expus în ele.

 Invitat să ia cuvântul, poetul ne spune și el același lucru: „Despre mine nu pot spune nimic pentru că eu vorbesc prin cântecele și poeziile compuse dar aș dori, în continuare, să pot scrie încă atâtea cărți cât spune titlul acesteia de azi, adică 50”.

Poetul Sorin Poclitaru nu a venit la această lansare, cum se spune, cu mâna goală, pentru că alături de cărțile aduse, a venit cu o interpretă, tot cantautoare, apropiată de tecuceni, Ștefania Iacob din Botoșani, care are în repertoriul ei multe piese pe versurile poetului Poclitaru. De altfel, piesa ei de început în microrecital, s-a numit  „De anii mei”, pe versurile poetului Poclitaru.

 În continuare, poetul ne recită poezia „Ce frumos ne mai mințeam”.

Marius Matache, cantautorul, văzând-o cu chitara în mână pe Ștefania, nu a putut rezista tentației și luând chitara, ne-a prezentat frumoasa piesă „În Bejing”, după care poetul ne recită poezia „N-ai știut”.

Revenită la microfonul imaginar, Ștefania ne mărturisește că are 20 de ani, dar, la împlinirea vârstei de 17 ani, a compus melodia intitulată „La 17 ani”, pe care ne-a dăruit-o cu tot dragul.

 Poetul Sorin Poclitaru, deși are multe poezii cu tente umoristice sau de dragoste, ne prezintă și unele poezii patriotice, subliniind faptul că pentru noi, românii, esențial trebuie să fie dragostea de părinți, de familie și de Patrie. În continuare, poetul ne mărturisește că, uneori, nici nu ne dăm seama ce patrie frumoasă avem și că, dacă pentru el, frumusețea zonală înseamnă Bucovina, pentru noi, Moldova trebuie să fie ce avem mai scump.

Marius Matache ne prezintă în continuare piesa „Bormașina”, legată de zgomotele pe care le suportă, sau chiar și noi trebuie să le suportăm, în anumite momente, de la vecinii noștri de bloc pentru ca, în continuare, poetul să ne prezinte poezia „Scrisoare către burtoși”, adresată celor ce depășesc o anumită greutate, cum e și cazul poetului Poclitaru, încheind poezia prin cuvintele „Păziți-vă, vă spune Poclitaru, încă viu!”. A urmat poezia dedicată fiului său, intitulată „Învățături”, un titlu ce nu mai necesită comentarii.

 În final, poetul se adresează sălii, formată în majoritate de elevi de la Colegiul „Spiru Haret” Tecuci, întrebând dacă cineva din cei prezenți scrie poezii. Alături de poet, a venit eleva Ruxandra Voica, deținătoare a câteva importante premii, acum în clasa a XII-a. Aceasta a citit poezia proprie „Câinii”, după care poetul a întrebat-o cam câte poezii are până acum. Ruxandra a răspuns că în jur de 70 iar poetul, mirat, a întrebat dacă nu vrea să le publice într-o carte, oferind dânsul sprijinul necesar. Și astfel, lucrurile s-au aranjat.

Tot aici, a avut loc și lansara unui CD al interpretei Ștefania Iacob, intitulat „Vindecare de frig”, care conține mai multe cântece pe versurile poetului Poclitaru, printre care și piesa ce dă titlul, piesă pe care interpreta ne-a prezentat-o.

Și astfel, am avut parte de o nouă activitate foarte reușită la Biblioteca tecuceană.

 

Iancu Aizic