Lucian Costin: „Îl vom forța pe primarul Hurdubae să facă treabă! Altfel, să plece acasă!”

Lucian Costin conduce una dintre cele mai puternice afaceri din Tecuci, autogara „GEGI”, pe care a preluat-o de la tatăl său, pe când avea doar 22 de ani și pe care a dezvoltat-o continuu. Astăzi, asigură salarii la peste 170 de angajați. În 2017, perseverența i-a adus o importantă funcție la nivel internațional, aceea de vicepreședinte al IPRU – International Passenger Road Transport Union.

 Tecucean get-beget, Lucian Costin a absolvit Colegiul Național „Calistrat Hogaș” și este posesorul unei diplome de master în Managementul Afacerilor Comerciale. În urmă cu câteva zile, a fost ales de colegii săi liberali în funcția de președinte al PNL Tecuci, partid în care s-a înscris în urmă cu 11 ani. Abilitățile de bun negociator, preocuparea în permanență de dezvoltarea sectorului privat și crearea de noi locuri de muncă, au făcut ca, în 2017, să fie ales președinte al Organizaţiei oamenilor de afaceri liberali din Tecuci.

 

Reporter: Domnule Lucian Costin, sunteți un tânăr antreprenor din Tecuci, un om dedicat sectorului privat și care ați creat peste 170 de locuri de muncă pentru tecuceni, cele mai multe la Autogara „Gegi”. Nu v-a fost greu, în toată această harababură legislativă, fiscală, cu o birocrație excesivă, cu taxe și impozite peste măsură?

Lucian Costin: Evident că n-a fost și nu este ușor, dar nimic nu este imposibil când chiar vrei să faci ceva. Altfel, te ascunzi în spatele birocrației, a legilor multe și neclare și îți poți justifica la nesfârșit eșecurile sau lipsa de inițiativă. Cei care mă cunosc mai bine știu că am muncit încă din vremea liceului și am învățat că, în mediul privat, nu prea există „nu se poate”, totul se mișcă altfel, evident, cu respectarea legilor. Eu știu din mediul privat și ce înseamnă responsabilitatea unei semnături, dar si faptul că trebuie să muncești pentru fiecare leu, să ai responsabilitatea salariaților și a familiilor acestora. Lecția tenacității am învățat-o de la tatăl meu, cel care a pus bazele afacerii și de unde vine și numele firmei „GEGI”, iar amintirea lui nu mă lasă să abandonez. Am avut și eu momentele mele de îndoială, dar mereu am găsit forța să merg înainte și mereu am simțit că această forță vine de la tatăl meu. Pentru mine, abandonul nu este o opțiune.

 

R: Care considerați că este în acest moment cel mai mare pericol pentru Tecuci? 

L.C.: Lipsa investițiilor, a acelor investiții care să creeze locuri de muncă și care să aducă și un plus de confort oamenilor. Vorbim despre tinerii care pleacă și despre părinții și bunicii care rămân singuri, fără sprijin. Poți să-i obligi pe acești oameni să nu plece? Eu spun că nu. Dar poți să-i faci să rămână, dacă vor considera orașul Tecuci ca o opțiune. Dacă vor avea locuri de muncă bine plătite, ar putea rămâne. Dacă vor avea o infrastructură de calitate, canalizare, apă curentă și gaze, servicii publice de calitate, ar putea rămâne acasă. Din păcate, actualul primar nu are forța și viziunea necesare pentru a construi pe termen lung, iar unul din pericole este majorarea taxelor și impozitelor locale. Populația este deja îmbătrânită, trăiește din pensii mici sau foarte mici, iar majorarea impozitelor este o adevărată lovitură. Ne-am opus vehement acestei inițiative a primarului, dar majoritatea confortabilă a PSD din consiliul local nu a ținut cont de tecuceni, iar la finalul anului trecut a majorat taxele locale și a dublat aproape taxa de habitat de la 4 lei la 7 lei. Plus că această majorare de taxe îndepărtează orice investitor serios, care află că, la Tecuci, în fiecare an, primarul mai pregătește o majorare.

 

R: Spre ce ne îndreptăm în Tecuci, domnule Lucian Costin?

L.C.: Din păcate, mi-e greu să anticipez altceva decât un dezastru. Pentru că vedem cu toții că, în Tecuci, de doi ani, nu s-a întâmplat nimic, nu s-a mișcat nimic. Au trecut doi ani de când Constantin Hurdubae a câștigat alegerile, prin minciună spun eu, dacă este să mă raportez doar la acea promisiune aberantă, din campania electorală, referitoare la construcția unui spital regional la Tecuci.

După doi ani, vedem că orașul stă pe loc, nu se dezvoltă, și devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai trist, mai prăfuit. Iar realitatea din oraș nu poate fi contestată: drumuri și trotuare pline de gropi, oamenii reclamă în continuare nevoia de canalizare, de aducțiune de gaze, tecucenii vor un oraș curat și, mai ales, vor locuri de muncă. Să nu spună nimeni că asta nu e treaba primarului! Ba da, este ! Un primar poate să deschidă orașul, să ofere oportunități fiscale investitorilor, să le pună la dispoziție terenuri viabilizate pe care să existe infrastructură de apă, canalizare, rețea de apă și energie  electrică, care să-i atragă pe aceștia, rezultatul fiind, în mod evident, crearea de noi locuri de muncă..

 

„Într-o casă, când ai probleme, cauți soluții, nu vinzi casa. La Tecuci, se pot atrage fonduri guvernamentale și europene”

 

R: Considerați că se poate face ceva pentru Tecuci? 

L.C.: Sigur că da. Un oraș este ca o casă, ca o gospodărie. Când ai probleme în gospodărie, cauți soluții, cauți alternative, nu te apuci să vinzi casa. În cazul unei administrații responsabile, soluțiile pot fi fondurile atrase. Europene și guvernamentale. Dar, pentru asta trebuie să scrii proiecte, trebuie să știi să ceri. Circulă pe net, zilele acestea, un videoclip despre o comună din Ardeal, unde primarul a scris nu mai puțin de 18 proiecte pentru care a primit finanțare. A dezvoltat comuna fără să folosească banii oamenilor, fără să majoreze taxele și impozitele. Cu alte cuvine, exemple de bune practici avem. De ce nu ne raportăm la ele? De ce nu învățăm de la cei care știu cum se face?

 

R: Sunt aplicabile aceste exemple și la noi, la Tecuci? 

L.C.: Sigur că da, cu o singură condiție.  Aceea ca actuala administrație locală chiar să vrea să facă ceva. Îmi amintesc că, recent, mai mulți legumicultori din Teleorman au venit până la Matca să vadă cum cultivă ai noștri legume. Ce demonstrează acest lucru? Că oamenii responsabili, atunci când nu știu cum se face ceva sau vor să vadă o soluție mai bună decât a lor, merg să vadă cum fac cei care au mai multă experiență. Cine-l împiedică pe primarul Hurdubae să meargă în alte comunități și să se inspire de acolo? Probabil că orgoliul, nepriceperea, dezinteresul, câte puțin din fiecare. Primarul Hurdubae refuză să vorbească și cu oamenii care i-au dat votul, cum să se ducă el să vadă bunele exemple din alte comunități? Suficiența lui și a celor de la PSD ține orașul în loc!

 

R: Vorbiți despre stagnare, despre suficiența autorităților. Aveți și soluții, aveți și alternative? 

L.C.: Dacă PSD și primarul Hurdubae nu vor să facă nimic, ei bine, vom face noi, liberalii. Cu toate aceste probleme vom merge în Consiliul Local și vom forța rezolvarea lor. Iar dacă nu le rezolvă, primarul va trebui să răspundă în fața oamenilor. Din punctul meu de vedere, administrația nu trebuie să aibă culoare politică. Indiferent cine vine cu o idee, ar trebui acceptată, dacă este în folosul comunității. Asta au făcut și vor face și în continuare consilierii liberali: vor forța administrația locală și pe primarul Hurdubae să ia măsuri, să facă investiții în orașul pe care toți ni-l dorim un loc mai bun. Dacă nu poate, nu știe sau nu vrea, nu are decât să se retragă, să nu se mai țină agățat de putere, să plece acasă!

 

„Nu am nevoie de funcție pentru că dă bine la CV, vreau să construiesc”

 

R: Nu aș fi vrut să intrăm foarte mult în zona politică, dar nu mă pot abține să nu vă întreb: de ce ați acceptat funcția de președinte al PNL Tecuci, în care ați fost desemnat acum câteva zile? 

L.C.: Când am intrat în PNL și m-am implicat în politică, am avut un singur gând: ca tinerii pe care îi cunosc sau nu să nu mai plece din Tecuci, iar cei care au plecat să se întoarcă. Proiectul ăsta pare așa, idealist, dar în spatele lui am gândit o adevărată strategie. Ca un tânăr să rămână, este nevoie de locuri de muncă bine plătite, de drumuri bune, de școli, de un sistem sanitar bine pus la punct, de parcuri, de grădinițe, de posibilități de petrecere a timpului liber. Iar toate astea se pot face, dacă ai alături o echipă, oameni inimoși, dar și implicați și cu viziune. Nu am nevoie de o funcție, pentru că ar da bine la CV, ci pentru că vreau să construiesc.

 

R: De unde plecați cu această construcție despre care vorbiți? 

L.C.: Vedeți dumneavoastră, nimeni nu ne obligă să facem politică. Voluntar am decis să facem parte dintr-un partid. Ori, dacă plecăm de la acest adevăr extrem de simplu, atunci trebuie să facem politică responsabil. Iar construcția începe cu o echipă implicată și pragmatică. Am alături de mine oameni destoinici și pricepuți, respectați de comunitate, oameni pe care-i veți vedea din ce în ce mai des pe stradă, vorbind cu tecucenii. De fapt, aceasta este singura cale de a câștiga încrederea oamenilor. Să stai de vorbă cu ei, să vezi ce probleme au și să încerci să le rezolvi.

 

R: Sunteți în opoziție. Veți avea pârghii să rezolvați problemele oamenilor? 

L.C.: Cu siguranță vom încerca. Iar gândirea mea este simplă: sediul de partid nu trebuie să fie un simplu loc de întâlnire, unde să socializăm și să  mai vorbim, așa, în general, despre ce se întâmplă în oraș. Nicidecum. Trebuie să fie locul în care se nasc idei și proiecte, dar asta numai după ce ai luat la pas fiecare cartier, fiecare stradă, ai bătut la fiecare poartă și ai stat de vorbă cu oamenii. Ușile PNL sunt deschise pentru toți cei care doresc să se alăture unei echipe pragmatice, care doresc să pună umărul la construcția unei comunități vii, în care fiecare cetățean să se simtă respectat. Cine confundă sediul de partid cu un loc pentru socializare, mai bine stă acasă. Suntem principala forță de opoziție, și principala forță a dreptei, iar misiunea noastră este să schimbăm ceea ce se întâmplă acum. Așa cum spuneam, vom merge în consiliul local și vom promova proiecte de hotărâri, care să răspundă nevoilor comunității.

 

R: Vă așteptați ca majoritatea PSD din Consiliul Local Tecuci să le și accepte? 

L.C.: Dacă nu le vor accepta, deși binele public este dovedit, atunci sigur vor fi sancționați. Sunt convins că tecucenii nu mai pot fi păcăliți, că ei au înțeles deja că PSD este un partid al iluziilor, un partid care-ți dă cu o mână, dar îți ia cu două, și avem exemplul așa ziselor majorări salariale, de câțiva lei, comparativ cu scumpirea alimentelor, a carburanților, a costurilor cu întreținerea, a creditelor, etc. Apoi, cei de la PSD au demonstrat că nu reprezintă un partid al viitorului, care să aibă un proiect major, în baza căruia să construiască pe termen lung. Le lipsește viziunea. Totul este pe moment, totul este cârpeală. Iar cel  mai bun exemplu, ca să nu mergem prea departe, este orașul nostru, Tecuci, condus de PSD. Numiți-mi vă rog un singur proiect major pentru tecuceni care să fi creat și locuri de muncă, care să fi adus și plus valoare gradului de confort. Vă spun eu: nu aveți ce exemplifica, pentru că nu există. Banii se duc pe salariile exorbitante ale primarului și funcționarilor apropiați acestuia, pe cheltuielile curente și pe cârpeli, pe ici, pe colo. Trist este că vorbim despre banii colectați din taxele și impozitele tecucenilor, care merită mai mult. Merită mai mult, iar noi venim exact cu acest proiect de care orașul are nevoie.

 

One thought on “Lucian Costin: „Îl vom forța pe primarul Hurdubae să facă treabă! Altfel, să plece acasă!”

  1. De acord. Această atitudine trebuie să o avem și față primarii care sunt susținuți de un partid. Aceasta este cheia succesului politic. Felicitări pentru mesaj și succes.

Comments are closed.