O nouă lansare de carte la Biblioteca municipală Tecuci

Asociația „Societatea culturală Ștefan Petică 2007ˮ în colaborare cu Biblioteca „Ștefan  Petică” din Tecuci au organizat sâmbătă, 9 iunie, în sala Helios, o manifestare ce a avut ca scop principal lansarea noului volum de poezii  intitulat „Știu să mă rătăcesc”, autor fiind poetul Ionuț Petică din Tecuci. Cartea a apărut în acest an, la Editura „Notarom” din București, are 40 de pagini și 39 de poezii. Coperta este realizată de Irina Zanfir.

 Ionuț Petică este născut la Tecuci în 25 noiembrie 1978, absolvent al CNSH Tecuci, promoția 1997 și este absolvent al Facultăţii de Științe Politice în limba franceză, promoția 2001. Până acum, autorul a mai publicat volumele „Evoluție disperată” în 1998, „Pachete cu oameni” în 1999, „Lumini” în 2004, „Răni sofisticate” în 2008 și acum, în 2018, volumul „Știu să mă rătăcesc”.

 Manifestarea de față a fost deschisă de Ionica Nasie, manager al Bibliotecii tecucene, manifestându-și bucuria pentru faptul că vede, din nou, sala Helios plină de iubitori de carte și mai ales de poezie. Mă bucur, continuă vorbitoarea, pentru că azi îl avem în mijlocul nostru pe poetul Ionuț Petică și, pentru mai multe amănunte despre autor și carte, îl rog pe profesorul  Vladimir Radu să ia cuvântul. 

 Distinsul profesor Radu începe și dânsul cu aprecierea minunatului cadru sacru în care ne aflăm, biblioteca municipală ce poartă  numele lui Ștefan Petică: „Avem acum în față un volum care cuprinde un număr de 39 poezii, număr apropiat și de vârsta autorului, cu titlu <Știu să mă rătăcesc>, cu trimiteri la opera marelui poet Eminescu. Avem totuși în față poezii, dar având în ele constrângeri de natură prozaică. Tehnica demonstrată de poet este aceea de a explica cu lux de amănunte, ideea de bază. Poetul se dovedește a fi un fin intelectual și citind cu atenție poeziile noi, trebuie să înțeleg câte ceva dincolo de cuvinte”.

 Profesorul  Radu continuă prin a citi și analiza poezia de la pagina 14 intitulată „Paparuda”, dedicată profesoarei Mariana  Chiriță. Pot spune, continuă profesorul Radu, că poetul trece ușor prin neomodernism, modernism și chiar postmodernism. El se rătăcește, voit, printre oameni. Ca o noutate, pot spune că am apreciat și faptul  că titlul poeziei, la acest poet, se află la sfârșit. Poetul dovedește o tehnică și un limbaj deosebit și parcă, citind poeziile, văd în față o orchestră, cu poetul pe post de dirijor, toate instrumentele cântând pe aceeași temă. Îl felicit pe autor, mă bucur că l-am avut, acum, în mijlocul nostru și îi urez mult succes în continuare.

 Invitată să ia cuvântul, prof. poet Eleonora Stamate începe cu solicitarea de a se ține un moment de reculegere în memoria marelui poet tecucean Dionise Duma, dispărut dintre noi la începutul lunii februarie 2018. Poeta continuă prin a ne spune că problemele de sănătate nu îi permit să stea în picioare și să vorbească, cu toate, spune dânsa, că despre poezie, în general, când vorbim trebuie să stăm în picioare. Revenind la cartea de față, poeta ne spune că aștepta această carte de mult timp, chiar de 10 ani, eu îl întrebăm mereu pe Ionuț când este gata cartea, dar, mereu apăreau alte probleme. Să nu uităm faptul că poetul Ștefan Petică este străbunicul lui Ionuț și acest lucru se simte în poeziile autorului. El se dovedește a fi cântărețul unor mari iubiri, cartea de față fiind un important eveniment iar eu o voi trimite la USR.

 De ce spun că așteptam această carte de 10 ani? Pentru că ultima carte a lui Ionuț, „Răni sofisticate”, a apărut în anul 2008. Ionuț are o poezie de tip cu adevărat occidentală, poetul arde prin tot ce scrie. El pendulează mereu între plecări și sosiri, la fel și între arte și folclor. El se întoarce mereu la rădăcini, la originea lui populară, cu gândul permanent la bunici și străbunici. Realizează metafore frumoase, dând naștere unor poezii tulburătoare. Se joacă frumos cu unele cuvinte și realizează și personificarea verbului  a ninge.

Dovește o mare dragoste față de locurile natale, exact ca și străbunicul lui. Poeta se oprește și analizează frumusețea poeziei „Palma ta”, dar apreciind și frumuseţea versurilor „Eram cu toamna pe buze” sau  „Să întinzi toamna  pe obraz”. Tulburătoare sunț și versurile  „Du-te-n colo /  Vino-ncoace” care arată o anumită nesiguranță .

Să nu uităm, continuă profesoara, că Ionuț este profesor de franceză la o Universitate de afaceri.  Ionuț îl continuă cu succes pe străbunicul lui în poezie și ce frumoasă e acum, reîntoarcerea la ilustrul poet.

 În continuare, actorul Gabriel Enache, fiul coregrafei Mariana Enache, a lecturat, așa cum știe să facă un asistent universitar de la Universitatea de teatru, câteva frumoase poezii ale poetului Ionuț Petică. Acesta a început prin a aprecia cartea în general, dar și realizarea ei grafică. Actorul a mărturisit în încheiere că a fost foarte atras de poezia „Ningˮ.

Revenită la cuvânt, poeta Eleonora Stamate ne spune că după această  carte, s-ar putea realiza și un film, cu doar două personaje.

 Invitat să ia cuvântul, autorul începe prin a mulțumi celor prezenți în sală, continuând prin a ne spune că numărul acesta de poezii, 39, a fost ales după cum i-a dictat lui conștiința. Este de acord și cu faptul că această carte trebuia să continuie mai de mult șirul oprit în anul 2008, dar se bucură și pentru că a reușit să o facă acum, în orașul pe care îl iubește foarte mult și unde se întoarce mereu cu drag, pentru o adevărată reîncărcare a bateriilor. Cartea aceasta o aveam de fapt în laptop, încă din anul 2013, dar viața din București este foarte stresantă. Aici, la Tecuci, noi suntem niște oameni obișnuiți, la București suntem doar niște numere.

Mulțumesc tuturor pentru participare, mulțumesc profesorului Vladimir Radu pentru frumoasa prezentare, profesoarei Eleonora Stamate pentru tot sprijinul acordat și managerului bibliotecii, Ionica Nasie, care ne-a pus la dispoziție acest spațiu!

În final, o simplă observație, prof. Eleonora Stamate și prof. Ionuț Petică sunt legați atât prin poezie cât şi prin limba franceză, pe care amândoi o iubesc cu adevărat.

A fost încă o lansare reușită de carte.

 

Iancu Aizic