O nouă lansare de carte: „Fără uși, fără ferestreˮ

În cadrul manifestărilor prilejuite de Noaptea bibliotecilor, vineri, 5 octombrie 2018, începând cu ora 17, la sala Helios a Bibliotecii municipale „Ștefan Peticăˮ din Tecuci a avut loc o nouă lansare de carte. Este vorba de volumul de poezii intitulat „Fără uși, fără ferestre (Poeme, despre noi)ˮ, autor Aida Zaharia.

Lucrarea, apărută în condiții grafice excelente, cu un număr de 108 pagini, realizată de Editura Studis, are două capitole. Primul, intitulat „Declarații de dragosteˮ, are 60 de poezii, iar Capitolul II – „Alter egoˮ (așa cum nu mă vede nimeni) conține 30 de poezii. Notele critice de la finalul cărții sunt semnate de două mari personalități – poetul Gabriel Gherbăluță și scriitorul gălățean Petre Rău.

 Manifestarea a fost deschisă de managerul bibliotecii, Ionica Nasie, cu bucuria că poate să ne ofere, din nou, spațiu pentru încă o lansare. Apoi, îl invită la cuvânt pe poetul gălățean Gabriel Gherbăluță, care începe prin a ne mărturisi că este din nou, la distanță de doar câteva zile, în mijlocul tecucenilor și este mândru de acest lucru. Ne spune în continuare că privește cu mare bucurie orice nouă lansare de carte, fie că ea are loc în săli de lectură sau la emisiuni radio.

 „Volumul de față este unul cu o lirică specific feminină și are trăsăturile romantismului. Găsim totuși, acum, aici, un romantic care este revoltat. Da, autorul dă dovadă, prin scrierea lui, de multă revoltă. Toate poeziile de aici sunt cadou de la autor pentru cititor, pentru că, se știe, cartea se cumpără. Poeziile trebuie citite și analizate în mare liniște și cu multă atenție, analizându-se foarte atent fiecare vers. Eu citesc foarte multă poezie. Am în biblioteca mea peste 300 de volume. Activez acum la Liceul de Marină și acolo am foarte mulți elevi care iubesc poezia. Acum, în volumul de față, găsim unele poezii dezbrăcate de metafore dar și unele îmbrăcate cu multe metafore. Și totuși, poezia trebuie să țină mereu linia de mijloc. Avem,acum, de-a face cu o poezie de dragoste infinită, într-un cuvânt, o adevărată poezieˮ.

 Scriitorul Ionel Necula analizează titlul: „Deci Fără uși, fără ferestre, înseamnă că autorul nu are nimic de ascuns, nu are secrete față de nimeni. Autoarea renunță la multe prejudecăți și reușește să ne transmită prin versurile ei multă emoție și frumusețe. Eu nu sunt recunoscut ca un mare iubitor și cunoscător de poezie, dar citind acest volum, pot spune că Poezia a mai câștigat încă un cititor – în persoana meaˮ.

Scriitorul Ionel Necula își încheie intervenția spunând că, în general, poezia autoarei de azi este una de dragoste.

Poeta Eleonora Stamate: „Mă bucur enorm pentru faptul că am trăit acest eveniment minunat al lansării cărții poetei Aida Zaharia. Eu o cunosc de când era copil, a fost vecină cu mine și a crescut împreună cu ai mei copii. Sunt adeptul vorbelor care spun că trebuie să ne bucurăm de cei de lângă noi. De fapt, participările noastre la astfel de lansări sunt un prilej de a forma între noi frumoase și durabile legături de prietenie. Personal, Aidei trebuie să-i mulțumesc din tot sufletul  și pentru sprijinul acordat prin tehnoredactarea cărților și revistei ce o conduc. Îi apreciez calitățile, chiar dacă uneori mai greșește, dar îmi spun mereu – Aceasta este Aidaˮ.

 Profesorul Constantin Oancă ne spune că, pornind de la analiza titlului, suntem puși în față unei lupte a autoarei cu morile de vânt. „Adică dânsa este un adevărat Don Quijote. Autoarea dovedește o mare prospețime a imaginilor folosite. Are note melancolice care vin însă și din mediul în care trăiește și, de aceea, eu îi urez Bun venit în mijlocul autorilor de cărți! I-am citit și alte texte și în permanentă ele au fost pentru mine adevărate surprize. Autoarea, este un om în care se ascunde mult zbucium. De fapt, de aceea am spus, încă de la început, că ea se lupta permanent cu morile de vânt. Din poezii am remarcat și dragostea față de mama dar tot ea ne spune că face mereu vizite la cimitir, la mormântul tatălui, destăinuindu-se acestuia. În acest sens, semnificativă este și poezia <Sunt bine>ˮ.

 Luând cuvântul, autoarea ne spune pentru început că iubește foarte mult florile de salcâm, la fel cum îmi plac și oamenii, mai ales cei sinceri. „Doresc să spun că această carte este rezultatul  numeroaselor îndemnuri și rugăminți venite de la regretatul poet Dionisie Duma, care la fiecare întâlnire a mea cu dânsul îmi spune același lucru: <Aida, când scoți cartea cu materialele pe care mi le-ai arătat?>. Acum regret și mai mult faptul că dânsul nu este prezent la acest emoționant moment, cel puțin pentru mine, și să-i spun că, în sfârșit, i-am ascultat sfatul și îi mulțumesc din suflet pentru îndemnurile care mi le-a adresat.

Trebuie să-i mulțumesc profesorului Ionel Necula care s-a ocupat special de mine în realizarea acestui volum. Dacă  dânsul spune că aceasta este o carte de dragoste, așa este, pentru că toți iubim, într-un fel sau altul. Dragostea este și ea de mai multe feluri. În această carte, eu mă regăsesc total, de la prima la ultima filă. Eu am scris și scriu întotdeauna numai ce simt.

În realizarea acestei cărți, am luat de la mai mulți poeți câte ceva – și de la Dan Vîță și de la Dionisie Duma și de la Eleonora Stamate și de la Monica Manole și alții. Îmi place să lucrez la cărți, le iubesc tot așa cum îi iubesc pe cei dragi mie. Am în carte și o poezie dedicată mamei, dar se poate interpreta că ea nu e doar pentru mama ci pentru toți oamenii care merită acest lucru. Iar poezia  dedicată tatălului nu o pot citi pentru că mă emoționează prea multˮ.

A fost o lansare de carte foarte reușită și îi urăm autoarei  la cât mai multe astfel de volume!

 

Iancu Aizic

 

One thought on “O nouă lansare de carte: „Fără uși, fără ferestreˮ

Comments are closed.