Chiar dacă a promis de două ori realizarea Centurii ocolitoare, un senator tecucean se află în impas

Într-un interviu acordat unui post de televiziune din Iaşi, senatorul Daniel Butunoi a fost întrebat de ce stagnează construcția centurii ocolitoare a municipiului Tecuci.

„S-a pornit cu un nou proiect, s-a desfășurat o nouă licitație în care a participat această asociere. Câștigătorul licitației a fost această companie pentru că a oferit un preț mai bun.

Toată lumea s-a bucurat că a venit o companie probabil bună, care mai are și lucrări în țară, a executat lucrări la DN 7 București – Giurgiu și pe centura Brașovului, care s-a finalizat.

Problema e că e o lipsă de mobilizarea a constructorului în șantier. Mai pe românește: ne rugăm de el cu bani în mână. De ce nu poate sau de ce nu vrea să facă, nu știu, n-am reușit până acuma să-l conving.

Am chemat reprezentanții companiei, am zis că poate au probleme, poate nu vor, poate sunt niște lucruri despre care nu știm, pentru că e un obiectiv important pentru care avem alocați bani europeni. Dacă nu terminăm  acum când e cu bani gratis va trebui să finalizăm centura cu banii noștri, banii bugetului de stat.

Lucrurile sunt destul de complicate, punem o presiune, atât cât poate fiecare, pe această companie, dar până la urmă este o companie privată care a o obținut această lucrare printr-o procedură legală.

Compania şi-a luat anumite obligații dar suntem într-un cerc vicios. Până acum puneau motivul că mai trebuie mutate conducte sau aveau ceva probleme cu atribuirea unui teren. S-au depășit toate aceste probleme, este vorba acum doar de mobilizare.

La Tecuci se întâmpă la fel ca în țară, şi pe autostrăzi cam aceleași probleme sunt. Avem două variante: să-i reziliem contractul sau să-i facturăm penalităţi”, a declarat Daniel Butunoi.

Concluzia a fost că prin rezilierea contractului nu mai beneficiem de bani europeni. În acest caz facem o nouă procedură de achiziție care va dura poate un an, un an și ceva. Dacă îi facturăm penalități constructorul intră în insolvență – faliment, la fel ca primul constructor, iar noi tot cu problema nerezolvată rămânem.

Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că Daniel Butunoi va avea înţelepciunea să ne promită iar înfăptuirea Centurii ocolitoare, atunci când va cere tecucenilor un nou mandat de senator.