Despăgubiri pentru daune provocate de lucrările administraţiei locale?

Există o lege care îi despăgubeşte pe producători în caz de dezastre naturale, dar şi o lege care despăgubeşte participanţii la trafic atunci când cauzele producerii unui eveniment rutier se datorează stării deplorabile a drumurilor.

Între aceste două, există sau ar trebui să existe o lege care să îi despăgubească pe comercianţi, şi nu numai, în privinţa daunelor suferite din cauza administraţiei locale.

Problema despăgubirii comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea pe Strada Mare a fost ridicată în şedinţa Consiliului local Tecuci de către consilierul Ghiţă Andriuţă.

„S-a făcut un studiu de impact asupra calculării unor prejudicii aduse acelor comercianţi de pe acea stradă? În cazul în care vom termina lucrările la termen vă rog să Iuaţi în calcul şi acea despăgubire a comercianţilor de pe această stradă, nişte facilităţi”, a propus consilierul Andriuţă.

Primarul municipiului Tecuci a fost contrariat de această propunere, care l-a luat pe nepregătite.

„Acea despăgubire pe care dumneavoastră o solicitaţi mi se pare un lucru total deplasat pentru că niciodată… De exemplu astă iarnă ar fi trebuit să spuneţi că a fost zăpadă pe stradă şi trebuie să-i despăgubim pe cei de pe Strada Mare”, a spus C.C. Hurdubae în ultima şedinţă ordinară a Consiliului local.

Propunerea consilierului Ghiţă Andriuţă este îndreptăţită şi se bazează pe precedentul creat atunci când activitatea comercianţilor din Piaţa Centrală a fost perturbată de lucrările la acoperişul Halei.

Pe perioada în care magazinele comercianţilor din Hală au fost închise, aceştia nu au mai plătit chirie. Această facilitate fiscală a fost aprobată de Consiliul local Tecuci.