Pentru că nu mai vor să se întoarcă acasă, românii vor fi legaţi cu aţă

 

Declaraţia ministrului de Finanţe a aprins spiritele românilor, şi nu numai, în ultimele 24 de ore.

Intenţia guvernării PSD de a-i lega pe români de glia strămoşească vine în contextul deficitului de forţă de muncă cu care se confruntă ţara noastră.

Analiştii economici observă că propunerea de a acorda permise de muncă pe o perioadă limitată are în vedere valul de fonduri necesare căruia trebuie să-i facă faţă guvernul, oricare va fi el, în anul 2021. Triplarea pensiilor, prevăzută pentru 2021, nu poate fi susţinută fără o forţă de muncă pe măsură care să contribuie lunar la fondul pensiilor, mai ales al pensiilor speciale.

Dat fiindcă limitarea dreptului de muncă al românilor în străinătate nu poate fi susţinut fără acordul Comisiei Europene, ministrul de Finanţe şi-a propus să atragă în acest proiect şi pe alţi miniştri europeni. Asta înseamnă că şi locuitorii altor state pot fi loviţi de această măsură care, pentru a fi eficientă, ar trebui să fie extinsă la nivel european.

Potrivit unui raport publicat de Banca Mondială, în anul 2017 românii care lucrează în străinătate au trimis în România suma de 4,9 miliarde de dolari. Biroul european de statistică, Eurostat, susţine că în perioada 2007-2017, cei 3,7 milioane români care trăiesc în afara ţării au trimis 31,7 miliarde de euro în România.

Impunerea unor măsuri restrictive pentru muncitorii români care lucrează în afara ţării ar contribui la scăderea drastică a sumelor trimise în ţară.

Despre condiţiile de trai ale românilor, datorate celor trei decenii de guvernări ineficiente, PSD şi ALDE nu menţionează nimic. În schimb au nevoie de cei 3,7 milioane români care s-au stabilit în străinătate, au nevoie de ei în ţară, să lucreze cot la cot cu cei rămaşi acasă şi să plătească dările la stat. Iar pentru aceasta guvernarea PSD-ALDE este hotărâtă să-i lege pe români cu aţă.