Oameni și fapte – sărbătorirea scriitorului tecucean Ionel Necula

 

Sub titlul  Simpozion – Tecuci, oameni și fapte, convorbiri pe teme de istorie și cultură tecuceană, sala Studio a Casei de cultură a municipiului Tecuci, a găzduit astăzi, începând cu orele 11, o manifestare care l-a avut de această dată, în prim plan pe profesorul scriitor Ionel Necula. Evenimentul a fost deschis de managerul Casei de cultură, Lucia Gologan care începe prin a spune că dacă dânsa, la această oră, nu are mulți prieteni, totuși, Ionel Necula este unul din adevărații prieteni.

 După ce este prezentat și invitat la masa din scenă, este apoi prezentat și scriitorul Vasile Ghica și proaspătul istoric local Daniel Bradea, invitați și ei să ia loc la masa de pe scenă. În continuare, managera Casei de cultură, predă rolul de moderator al evenimentului poetei Aida Zaharia care ne spune că mai are un invitat special la acest eveniment, primarul comunei Liești, fiind locul de origine al scriitorului Ionel Necula.

Scriitorul Ionel Necula apreciază activitatea primarului comunei Liești spunând că acesta a găsit mereu soluții bune la toate problemele apărute.

Revenită la microfon, Aida Zaharia ne anunță cu mare bucurie că azi, la orele 14, este invitată la CJ Galați, rezultatul solicitării din luna august, adică acordarea unui titlu de onoare post mortem poetului Dionisie Duma, decedat în luna februarie 2018.

 Vorbind în continuare de scriitorul Ionel Necula, îl consideră un adevărat arheolog spiritual care a reușit să așeze Tecuciul pe harta filosofică a României. La eveniment ar fi trebuit să participe și prof. universitar gălățean Ion Cordoneanu, dar acesta fiind plecat în interes de serviciu la Veneția, a transmis mesajul Aidei cu rugămintea de a-l prezența publicului, lucru pe care l-a făcut cu multă plăcere.

Invitat să ia cuvântul , prof. scriitor Vasile Ghica ne spune că acest sfârșit de an 2018, a fost foarte benefic pentru scriitorul Necula, în luna septembrie fiind premiat de Uniunea Scriitorilor, recent, Muzeul tecucean i-a acordat premiul pe acest an intitulat Premiul „Constantin Solomonˮ, iar acum este omagiat pentru întreaga lui activitate de până acum. Profesorul Ghica ne reamintește că profesorul C. Solomon a fost un profesor excepțional, director de liceu, și a obținut și un premiul al Academiei pentru activitatea desfășurată. Revenind la activitatea scriitorului Necula, vorbitorul ne spune că acesta este critic și istoric literar, o specie rară de scritori, timpul fiind cel mai mare judecător.

 Criticul, continuă vorbitorul, este un prag între scritor și cititor. Să nu uităm că dacă până în anul 1989 existau în România 15 edituri, azi sunt în jur de 5.000 iar cartea trebuie să ne ofere un prag estetic. În ultimii 30 de ani au apărut foarte mulți scriitori iar critica literară le face față cu mare greutate. Scriitorul Ionel Necula are realizate până acum 55 de volume, este deci un scriitor longeviv  având la activ și 15 prefețe. Din cărțile scoase până acum, 11 volume sunt despe Cioran, primul fiind apărut la 20 iunie 1994, despre care critica vremii a scris foarte frumos. Un volum se ocupă de fratele acestuia.

Emil Cioran era la timpul lui socotit cel mai bun stilist care scrie în limba franceză, el fiind totuși român. Ionel Necula a scris și despre Ion Petrovici, o mare valoare pe plan național. El a conferențiat și la Sorbona. Era implicat în numeroase activități, chiar și în politică, aceasta ducându-l însă la închisoare. A scris două cărți și despre Eminescu, două cărți despre comuna Liești, una despre zona Vrancei, una despre Iași, una despre Galați, una despre București dar și despre Ștefan Petică, decedat la vârsta de 27 de ani.

 A scris și de Luca Pițu dar și un volum dedicat academicienilor tecuceni – 17 la număr, în perioada în care Tecuciul era doar unul din cele 72 de județe din țară. Profesorul Ghica amintește și de elevii tecuceni care obțineau premii la olimpiadele naționale și care venind acasă, la Tecuci, erau plimbați de trăsura Primăriei prin oraș pentru a fi remarcați și cunoscuți.

Continuă prin a ne spune că prof. Necula a scris și două cărți despre Basarabia și altele, încheiind lista cu cele 11 volume intitulate „Uricar la poarta Moldoveiˮ, lucrări ce conțin oameni și evenimente din viața Tecuciului. Ionel Necula, continuă prof. Ghica spunând că scriitorul este plăcut în exprimări, are un lexic bogat pe înțelesul tuturor. Din păcate, nu avem încă semne că din urmă vin scriitori de aceeași valoare.

 A fost invitat apoi să ia cuvântul Daniel Bradea, unul din cei mai tineri și pasionați istorici locali. Acesta apreciază activitatea profesorului Necula, spunând că a învățat foarte mult de la el, considerându-l ca un adevarat tată: „Mă mândresc cu faptul că sunt ucenicul dumnealui și pot să vă spun că are acum în lucru încă cinci cărți. El are un stil inconfundabil al scrisuluiˮ.

În continuare, Aida Zaharia a citit un fragment din lucrarea „Unde o fi colegul meu de celulăˮ, unde scriitorul prezintă suferințele din închisoare.

Pe scenă a intrat un fost elev, Liviu Butunoi, care i-a dăruit o plachetă și mulțumiri din partea foștilor elevi. Scriitorul Ionel Necula mulțumește vorbitorilor spunând că nu merită aprecierile ce i s-au adus.

 Senatorul George Stângă apreciază activitatea scriitorului și îi oferă o diplomă și un plic cu un premiu în bani.

Scriitorul Necula mulțumește din nou tuturor vorbitorilor, spunând că nu se aștepta la așa o manifestare, el fiind invitat doar să își prezinte cărțile.

A urmat sesiunea de autografe pentru cei ce au dorit cărți cu semnătura autorului.

În final, moderatoarea Aida Zaharia a remarcat prezența în sală la acest eveniment a managerului SC Gegi SRL, Lucian Costin, mulțumindu-i pentru sponsorizările oferite și în special pentru apariția revistei „,Auris Tˮ.

 

Iancu Aizic