Împrumut de 5 milioane solicitat de Primărie. Se prefigurează un nou „Romlux”

 

Vineri, 21 decembrie, Consiliul local va vota cererea Primăriei Tecuci pentru angajarea unui împrumut de cinci milioane lei, respectiv 50 miliarde lei vechi.

În raportul de specialitate care însoţeşte proiectul supus aprobării se spune că Primăria poate contracta un credit cu condiţia ca plata ratelor, comisioanelor şi dobânzilor să nu depăşească 30% din veniturile bugetului local.

„Valoarea veniturilor proprii din cadrul bugetului local este 18.324.739 lei, realizate la 30 noiembrie 2018, 30% din aceste venituri reprezentând 5.497.422 lei”, se arată în raportul de specialitate.

Pe de altă parte, în cadrul dezbaterii publice privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2019 s-a spus că taxele locale au fost încasate în proporţie de 65% până la data de 17 decembrie 2018.

Raportul de specialitate devine, astfel, ambiguu. Suma de 18.324.739 lei reprezintă cei 65% încasaţi sau acesta este nivelul la care trebuia să ajungă încasările?

Dacă această sumă reprezintă încasările reale, de 65%, în lumina noilor politici fiscale generate de Guvern, cine poate garanta că în anii viitori încasările se vor ridica la acelaşi nivel, de 65%? În plus, cine garantează că 65% vor mai reprezenta 18.324.739 lei? Analiştii economici prognozează că politicile fiscale publicate recent de guvernul coaliţiei PSD – ALDE vor pune lacăt pe afacerile mici. Dacă micii întreprinzători vor dispărea, încasările la bugetul local nu vor mai fi aceleaşi.

Cu banca nu te joci. În 21 decembrie, consilierii locali ne pot arunca într-o nouă afacere gen „Romlux” din care, până la urmă, nu vom mai şti pe unde să scoatem cămaşa.

 

error: Content is protected !!