Apreciatul interpret Fuego, iarăși în mijlocul spectatorilor tecuceni

 

Vineri 21 decembrie, îndrăgitul interpret de muzică ușoară, și nu numai, Paul Surugiu – Fuego, a fost pe scena sălii de spectacole „Ion Petroviciˮ din Tecuci, dar, mai mult, a stat în sală, în mijlocul spectatorilor, dând mereu mâna cu aceștia, în semn de aleasă prietenie. Am remarcat o sală plină și o scenă  frumos ornată.

 Deschizându-se cortina, în scenă a apărut formația „Alternativˮ alături de o talentată instrumentistă populară, având în mână naiul, simbolul muzicii noastre populare, aceștia interpretând o frumoasă și emoționantă piesă de deschidere. Apoi a intrat în scenă Fuego, cu un frumos colind din care am remarcat caldele versuri  „Asta seară-om colinda / și la poarta dumneataˮ dar cu improvizația „Și Tecuciul ne-o aplaudaˮ.

Fuego continuă prin a ne spune că a fost ultima oară la Tecuci acum doi ani, tot la invitația Primăriei și că aici, la Tecuci, s-a simțit cât se poate de bine. Apoi ne vorbește de tristul Crăciun de altă dată, când îl aștepta pe Moș Gerilă – atunci nu se spunea Crăciun – ca acesta să aducă două trei portocale, obținute cu multă greutate de la fosta Alimentară. În continuare, ne prezintă un nou colind cu minunatele versuri „Colindăm la porți de rai / În frumosul nostru graiˮ, continuând cu o frumoasă recitare dar și cu un alt colind cu „Leru-i ler / Până la cer!ˮ.  Din program, mai ales că suntem în plină iarnă, nu putea lipsi nici  piesa „Galbenă gutuieˮ.

 În continuare, Fuego ne-o prezintă pe tânăra instrumentistă populară, Mădălina Lupu, din Curtea de Argeș, în vârstă de 14 ani, care cântă de la vârsta de 9 ani. Părinții ei provin dintr-o familie de preoți iar dorința ei cea mai mare a fost să îmbrățișeze  arta marelui nostru interpret Gheorghe Zamfir.

Acum, visul ei s-a împlinit, fiind chiar eleva acestuia. Mădălina cânta la 13 instrumente populare și ne-a început demonstrația , la solicitarea lui Fuego, cu cavalul- instrument mai rar în Moldova, dar care te duce automat cu gândul la marii interpreți de muzică populară Maria Lătărețu și Ion Luican, continuând cu ocarina, cu cântatul la două fluiere în același timp, apoi cu flautul – la care ne-a prezentat piesa „Cântă cuculˮ, cu talful, un  obiect prin care inițial se scotea vinul din butoi și alte instrumente. 

 Fuego a continuă cu frumosul colind „Noi de Crăciun, ne vrem acasăˮ, dar și un altul cu versurile „Ne vrem părinții înapoi /Aceasta-i ce vrem noi/ Acasă-i traiul bun / Aici e cel mai bun Crăciunˮ.

Apoi, plin de emoție, Fuego ne spune să ne iubim necondiționat părinții, tatăl lui părăsindu-l acum 9 ani și poate, pentru el, e mai bine, pentru că este acum în altă lume, poate mai bună că a noastră.  Continuă prin a ne spune că în Moldova se simte cel mai bine și din cauză că tatăl lui era din Botoșani, „Mă consider pe jumătate moldovean, nimeni nu ne-a primit vreodată mai frumos ca aici, în Moldovaˮ.

 Ne prezintă apoi piesele „Părinții meiˮ, ,, Mă-ntorc la tine, tatăl meuˮ, urmate de o melodie pe care a compus-o în urmă cu 15 ani, „E vremea colindelorˮ.

În continuare, ne prezintă formația care îl însoțește în turneul de acum, pianistul și organistul Vicențiu Berneanu și soții Mirela și Marius Pocovnicaru, care ne-a și prezentat o frumoasă piesă. 

Revenit pe scenă, Fuego ne vorbește de actualul turneu pe care îl efectuează prin țară, început la data de 1 Decembrie 2018 în Oltenia, trecând prin Turnu Severin, Oradea, Cluj, București, Buzău, Brăila și intrând apoi în Moldova, turneul având rolul de a face fericiți cât mai mulți oameni, acum în preajma sărbătorilor.

 A revenit apoi formația „Alternativˮ pentru ca Fuego să ne prezinte apoi piesa „De Crăciunˮ, urmată de „Ăsta-i colindulˮ. A continuat cu piesa  „Vine anul nouˮ.

Fuego ne-a vorbit de ambițiosul proiect „Drag de România meaˮ – emisiune de pe TVR 2, care se prezintă duminică de la orele 15-17 și unde sunț invitate numeroase personalități din țara noastră, în emisiunea de duminică 23 decembrie urmând să fie invitat îndrăgitul interpret Cornel Constantiniu, care este de mai mulți ani bolnav. 

Apoi, a apărut pe scenă o fetiță, pe numele Elina, de 10 ani, oferindu-i interpretului un buchet de flori dar și rugându-l să o lase să-l colinde. Și micuța l-a impresionat total pe Fuego, spunându-i că are o voce plăcută și amintindu-ne de ceea ce i-a spus regretatul poet Grigore Vieru când l-a ascultat prima oară „Ți-a pus Dumnezeu mâna pe frunteˮ. Și, continuă Fuego, știi ce face Dumnezeu când pune mâna pe fruntea cuiva? Atunci, El se odihnește!

 A urmat apoi un alt colind din care am reținut frumoasele versuri  „Dacă-n fiecare zi Crăciunul ar veni / Ce bucuroși am fi, și mai buni, poate, am fiˮ.

Am asistat la un reușit spectacol, terminat cu publicul în picioare, apaudând minute în șir iar Fuego, împreună cu însoțitorii, plecându-se în fața publicului și spunând mereu „Vă iubesc tecuceni, mulțumesc Tecuci, să mă mai chemați și la anul! Vă iubesc tecuceniˮ.

Și noi te iubim, Fuego, și te așteptăm oricând, cu mare drag !

 

Iancu Aizic