Să moară şi capra vecinului!

 

Taxa specială de salubritate aprobată la Tecuci a suscitat un interes deosebit în rândul tecucenilor.

S-a vorbit atât de mult despre această taxă încât ai putea scrie un roman doar din postările şi comentariile apărute. Dar oricât de mult s-a scris, se pare că nu s-a scris de ajuns, dovadă că taxa merge înainte contrar doleanţelor.

Printre cei revoltaţi de taxa specială îţi va fi greu să găseşti vreun administrator de firmă şi se pare că pe patroni nu se gândeşte nimeni să-i căineze.

„Nu e treaba mea cât plătesc patronii pentru taxa de salubritate”, vei spune tu. Cu satisfacţia celui care vede că nici capra vecinului nu o duce prea bine, începi să socoteşti cam cât plăteşte un patron pentru fiecare angajat în 2019.

Dacă pentru fiecare angajat administratorul unei firme din Tecuci va trebui să plătească 25 lei pe lună, înseamnă că în 2019 patronul va plăti 300 lei în dreptul fiecărui salariat. La 100 de angajaţi se strâng 30.000 lei pe care societatea  trebuie să-i plătească la Primăria Tecuci. Asta înseamnă 300 de milioane lei vechi.

În acest moment îţi dai seama că 300 de milioane este o sumă frumuşică şi începi să numeri pe degete numărul firmelor din Tecuci care au 100 de angajaţi. O faci cu detaşarea celui care ştie că nu e treaba lui şi că acest bir nu are cum să îl afecteze.

Nu apuci să termini degetele de la o mână, cu această numărătoare, când ajungi în impas: „Primăria şi CUP-ul sunt persoane juridice?”. Brusc simţi fiori reci şi te cuprinde o stare de nervozitate: „Dacă Primăria şi CUP-ul sunt persoane juridice, cine va plăti taxa de salubritate pentru aceste societăţi?”.

Brusc vezi o schemă financiară prin care Primăria refuză să încheie contract cu CUP şi îşi plăteşte taxa de salubritate sieşi.

Primăria are 200 de angajaţi pentru care trebuie să-şi plătească sieşi suma de 60.000 lei, pentru anul 2019, dacă nu încheie contract cu CUP Tecuci, adică 25 lei pe lună pentru fiecare salariat. Din aceşti 60.000 lei, 48.000 lei îi virează CUP-ului iar 12.000 lei îi păstrează ca sancţiune.

Compania de Utilităţi Publice Tecuci are la rândul său peste 100 de angajaţi. Refuzi să crezi că această companie va omite să încheie un contract cu ea însăşi şi calculezi cam cât îşi plăteşte sieşi CUP-ul. La o taxă de 20 lei pe lună pentru fiecare angajat, CUP Tecuci va încasa de la CUP Tecuci peste 24.000 lei.

În momentul în care îţi vei da seama că banii manipulaţi de Primărie şi de CUP, în contul taxei de salubritate, sunt de fapt banii tăi, îţi va fi greu să mai spui „Nu e treaba mea cât plătesc patronii pentru taxa de salubritate”.