Cenaclul literar „Calistrat Hogașˮ din Tecuci și-a reluat activitatea

 

Într-o atmosferă de adevărată prietenie, joi, 10 ianuarie 2019, la sala „Alexandru Mironescuˮ a Casei de cultură a municipiului Tecuci, a avut loc deschiderea oficială a activității cenaclului din acest an. Chiar dacă vremea a fost total potrivnică, ținând să ne reamintească faptul că suntem totuși în plină iarnă, o parte din membrii cenaclului au fost prezenți la această activitate.

În deschidere, scriitorul Tănase Dănăilă, după ce a urat La Mulți Ani tuturor, a solicitat ca în acest nou an să domine și mai mult colaborarea și buna înțelegere între toți membri, pentru desfășurarea activităților în cele mai bune condiții. 

 A luat apoi cuvântul poetul Dan Vîță, președinte al cenaclului, care după ce a adresat aceleași urări, continuă prin exprimarea dorinței ca în acest nou an activitatea cenaclului să fie cât mai diversificată, prin acțiuni menite să atragă cât mai mult și cât mai aproape pe cei ce iubesc literatura și poezia. În acest sens, să se încerce desfășurarea de ședințe literare în școli și colegii, pentru a ne apropia și a atrage cât mai mulți elevi în cenaclu.

Profesoara Dorina Vîrlan, poetă dar și prozatoare, propune organizarea unei ședințe la CNSH Tecuci, existând chiar varianta pentru 15 ianuarie 2019. Dan Vîță precizează că în acest moment există sosită pe adresa cenaclului o invitație de la Cenaclul literar „Mihai Eminescuˮ din Bârlad, urmând a se fixa o dată pentru această activitate.

O altă importantă problemă a fost programarea unei activități pentru omagierea regretatului poet Dionisie Duma, acum, la împlinirea unui an, el decedând pe data de 18 februarie 2018. Se încearcă stabilirea datei de joi 14 februarie 2019, dar în această zi fiind și Ziua îndrăgostiților, să nu se suprapună activitățile. La această omagiere se încearcă organizarea unei slujbe de pomenire la mormântul poetului, lecturare de poezii, joia fiind ziua de cenaclu, iar în final o masă la un restaurant.

 Poetul Dan Vîță a amintit și de decesul, zilele trecute, inginerului Mihai Enache, soțul coregrafei Mariana Enache, membră a cenaclului. Mihai Enache a fost și un recunoscut actor amator, deținător a numeroase premii în perioada studenției de la Galați, o perioadă de timp activând și la Casa de cultură.

Casa de cultură a prezentat  condoleanțe familiei și o coroană din partea instituției și a membrilor cenaclului literar. 

În final, au citit din poeziile lor poetul Mihai Ștefăniu, demonstrând și de această dată și marile lui calități actoricești, apoi poeta Mihaela Gudană iar profesoara Dorina Vîrlan a citit din proza personală. 

Următoarea ședință de cenaclu a fost programată pentru data de 24 ianuarie 2019 când va citi din poeziile sale prof. scriitor Constantin Oancă, membru al USR. 

Această activitate a cenaclului a fost consemnată ca de obicei de secretara  Violeta Mândru, cea care va anunța membrii pentru stabilirea ședinței din 15 ianuarie, ziua marelui nostru poet național. 

 

Iancu Aizic