Tecucenii au sărbătorit 160 de ani de la Unirea Principatelor – Galerie foto

 

Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în Moldova la 5 ianuarie 1859, ca reprezentant al „Partidei Naționale”, iar ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveni, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859 – 1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale – adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

 Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în anul 1918 în Alba Iulia.

Astăzi, la Tecuci, la intrarea în Parcul care care poartă numele înfăptuitorului Unirii, localnicii au participat la manifestare într-un număr mai mic dată fiind  vremea nefavorabilă.

S-a intonat Imnul Național, a avut loc o slujbă religioasă susținută de un sobor de preoți, au susţinut discursuri profesor Mihaela Arhip și primarul, apoi au fost oferite premii elevilor desemnați câștigători la concursul cu tematică istorică intitulat „Ziua Unirii Principatelor – 160 de ani”.

Au urmat depuneri de coroane, manifestarea culminând cu Hora Unirii în jurul bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Unirea Principatelor – 24 ianuarie 2019 Tecuci

99 new photos added to shared album