Bustul eroinei Micii Uniri este ascuns sub o cutie neagră din cauza unor proceduri administrative

 

În ziua sărbătoririi Unirii Principatelor Române, bustul celei care a scos la iveală un complot care ar fi compromis alegerile comune din 24 ianuarie 1859 a rămas ascuns publicului.

Bustul eroinei Ecaterina Cocuţa Conachi, dezvelit cu fast în octombrie 2018, la Tecuci, a fost acoperit cu o cutie neagră chiar înainte de Mica Unire.

Explicația autorităților locale este de-a dreptul halucinantă.

 „Încă nu este finalizată documentaţia de avizare pentru Ministerul Culturii şi atunci ne-au solicitat să nu o expunem. Inițiativa aparține d-lui prof. Vasile Ghica care este și cetățean de onoare al orașului. Bustul a fost donat ulterior primăriei de către Fundaţia Pelin. Mai sunt nişte proceduri administrative. A fost un eveniment atunci, iniţiatorii au dorit să o inaugureze. Acum avem un avertisment de la Direcţia de Cultură”, a declarat Daniela Ignat, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Tecuci, scrie Libertatea.

 Ecaterina Cocuța Conachi Vogoride  a fost una dintre cele mai interesante personalități ale istoriei noastre. A fost căsătorită cu Nicolae Vogoride, caimacam al Moldovei, oponent al Unirii de la 1859. Ecaterina Cocuţa Conachi a violat corespondența soţului, reușind să demaște complotul prin care unioniștii trebuiau să piardă alegerile. A decedat la 42 de ani la Roma, de malarie, şi este înmormântată la Țigănești.