Slujba de pomenire la mormântul regretatului poet Dionisie Duma

 

Marți, 19 februarie 2019, chiar în ziua în care s-a împlinit un an de când marele poet tecucean a plecat în altă lume, la Cimitirul Eternitatea din Tecuci s-au adunat numeroși prieteni ai acestuia pentru a participa la o slujbă de pomenire. Organizatori au fost Casa de cultură și Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” dar și alți iubitori de literatură și poezie care au dorit să arate că nu îl pot uita pe îndrăgitul poet Dionisie Duma.

 Slujba a fost oficiată de părintele Ion Croitoru, membru al cenaclului tecucean, cunoscut atât ca poet cât și ca scriitor. El a fost ajutat de Mihail Vasilache, demonstrându-ne calitățile de dascăl. Și pentru că am pomenit acest nume, să amintim că la această comemorare, au fost de față numeroși reprezentanți ai Casei de cultură, în frunte cu managerul Diana Cioclu, contabila Laura Hobincu, referentul Dan Vîţă, prof. canto Claudiu Vișan. Acestora li s-a adăugat și neobosita coregrafă Mariana Enache, cea care mai mulți ani a îndeplinit și funcția onorifică de secretar al cenacului. De fapt, Mariana Enache și  Dan Vîţă au fost și organizatorii evenimentului.

 Casa de cultură a depus la mormânt și o frumoasă coroană. Au mai fost prezenți la acest trist eveniment managerul bibliotecii Ionica Nasie, profesorul Ștefan Andronache cu nelipsitul lui aparat foto, colonelul în rezervă Adrian Brahnea, scriitorii Ionel Necula, Vasile Ghica, prof. Eleonora Stamate, poeții Mihai Ştefăniu, Tănase Dănăilă, Ionică Răileanu, Adrian Răcaru, Dorina Vârlan și Constantin Oancă. 

După terminarea slujbei, a vorbit despre poetul Dionisie Duma dar și despre menirea poeților pe acest pământ, prof. Constantin Oancă, membru al USR. 

 Preotul Ion Croitoru a menţionat despre activitatea poetului Duma, considerându-l o persoană cu adevărată verticalitate, o personalitate cu mari obligații față de cuvântul scris: „Să încercăm să fim și noi exigenți cu ceea ce facem, și mai ales, să urcăm mereu, treaptă cu treaptă, încercând să ajungem la marea performanță”. 

La intrarea membrilor cenaclului în cimitir, căutând locul mormântului și negăsindu-l de prima dată, poetul Adrian Răcaru a ținut să menționeze că el totuși nu a murit, este mereu prezent în inimile noastre și nu va fi niciodată pierdut!

 Apoi, la un local din Tecuci, a fost oferită masa unde, bineînțeles, în toate discuțiile au fost pomenite frumoase amintiri petrecute cu poetul Dionisie Duma.

De la actuala conducere a cenaclului, am aflat că se studiază posibilitate ca la prima ediție a Festivalului de poezie „Costache Conachi” să se ofere, cu titlul permanent, Premiul Dionisie Duma. Considerăm că este ceva cât se poate de normal.

În final, gândul îmi zboară tot la poetul dispărut și cred cu fermitate, că în acest prim an de când nu mai este alături de noi, acolo sus, a participat la numeroase evenimente literare, continuând mereu discuția cu apropiații lui, Ștefan Petică și Nichita Stănescu.

 

Iancu Aizic