Taxa specială de salubritate anulată! PNL Tecuci a învins în instanță majorarea impusă de primarul PSD

 

La numai o lună de zile de la contestarea în instanță a majorării taxei speciale de salubritate, taxă ce a fost aprobată la finele anului 2018 de consilierii PSD, independent și consilierul UNPR, Tribunalul Galați a dat câștig de cauză contestatarilor, această taxă urmând să fie anulată.

Lucian Costin, președinte PNL Tecuci a contestat taxa de salubritate care a fost majorată în ultimii doi ani de la 4 la 15 lei/lună/persoană, printr-un proiect de hotărâre care îl avea inițiator pe C.C. Hurdubae.

Eram municipiul cu cea mai mare taxă de salubrizare din România, tariful acesta fiind impus de conducerea PSD: prin primar, viceprimar, consilieri locali și președintele partidului din Tecuci.

Astăzi, 4 martie, Tribunalul Galați a dat câștig de cauză Partidului Național Liberal Tecuci iar taxa specială de salubritate aprobată în cadrul ședinței CL din 21 decembrie 2018 a fost anulată, urmând probabil să fie la nivelul anului trecut, respectiv 7 lei/persoană/lună.    

Evoluția tarifului în ultimii doi ani

Taxa de salubrizare instituită prin hotărâre CL este fosta taxă de habitat. Până la finele anului 2017 taxa de habitat (salubrizare) a fost de 48 lei/an de persoană respectiv 4 lei/persoană/lună cu referire la persoanele fizice.

În luna decembrie 2017 Consiliul local Tecuci la inițiativa aceluiași primar Hurdubae a propus schimbarea denumirii din taxă de habitat în taxă de salubrizare și dublarea acesteia de la 4 lei/lună/persoană (48 lei/an/persoană) cât au fost până la acea dată la 7 lei/lună/persoană respectiv 84 lei/an de persoană. Nici vechiul proiect de hotărâre nu a avut nici un fel de fundament. Dar pur și simplu votul majortății PSD sub comanda partidului a votat dublarea taxei.

Trebuie să reținem faptul că taxa de habitat (cu noua denumire taxă de salubrizare) face parte din categoria taxelor speciale care urmează regimul juridic prevăzut de Codul fiscal și codul de procedură fiscală.

Noua hotărâre a Consiliului local adoptată în ședința din 21 decembrie 2018 a venit cu o nouă dublare a taxei speciale de salubrizare la un an de zile; adică de la 7 lei/persoană/lună la 15 lei/persoană/lună, respectiv 180 lei/persoană/an. În cazul persoanelor juridice a fost stabilită la 25 lei/lună/salariat respectiv 300 lei/salariat/an și, paradoxal, în cazul persoanelor juridice fără salariați 20 lei/lună adică 240 lei/an.

Prin aceste tarife PSD Tecuci aproape că a reuşit falimentarea propriului electorat şi nu numai.