O nouă lansare de carte la Ateneul din Tecuci, sub semnătura scriitorului Gheorghe Andrei Neagu

 

Sâmbătă, 16 martie, Ateneul Fundației Pelin a fost gazda unui alt important eveniment literar, respectiv lansarea romanului intitulat „Așezământulˮ, semnat de scriitorul focșănean Gheorghe Andrei Neagu, lucrare apărută în anul 2018.

Gheorghe Andrei Neagu, este membru al USR, a primit distincția de Cavaler al Literaturii Române și este autor a peste 30 de titluri de romane, nuvele și versuri. A debutat în anul 1970 la revista „Ateneuˮ, iar primul volum personal l-a scos în anul 1992. Se numără printre fondatorii revistei „Oglinda Literarăˮ și este mentorul Cenaclului literar „Duiliu Zamfirescuˮ.

 La manifestare au participat mai mulți membri ai cenaclului literar din Focșani iar moderator al evenimentului a fost profesorul Florin Florea. Acesta a început prin a-și manifesta bucuria pentru faptul că în sală sunt mulți iubitori de literatură, care au lăsat pentru câteva ore televizorul pentru a fi alături de carte. Vorbitorul mulțumește gazdei pentru ospitalitate și mai ales pentru spațiu oferit, spațiu cunoscut de acum în mai multe orașe din țară prin evenimentele ce se desfășoară aici. Ne spune în continuare că scriitorul Gheorghe Neagu a reușit să pună pe hârtie multe gânduri și idei și că în lucrările acestuia găsim propriile trăiri.

Apoi, moderatorul ne spune că, așa cum era pregătit programul, volumul trebuia să fie prezentat de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, dar, acesta fiind prins în alte activități, a transmis comunicarea profesoarei Ștefania Oproescu.

 Astfel, profesoara a citit prezentarea din care am remarcat faptul că autorul a reușit o descriere corectă a evenimentelor, unind umorul cu gravitatea. Este vorba despre un roman al unor realități din zona periferiei orașului. Ne sunt prezentate în continuare câteva personaje ale romanului, apreciind în final valoarea acestui nou roman.

A fost apoi invitată să ia cuvântul profesoara Agafia Drăgan, membru al USR. Aceasta spune că avem în față un român realist, cu o lume foarte bine cunoscută de autor, o lume plină de mizerie fizică și morală, o lume cu adevărat întunecată. Vorbitoarea ne citește și câteva pasaje din român, făcând astfel cunoștință cu vechea structură, cu director, secretar de partid, contabil șef, etc. Îl consider, continuă vorbitoarea, un român social dar și psihologic. Multe din nume, sunt doar porecle.

 Revenită la cuvânt. prof. Ștefania Oproescu, ne spune că îl cunoaște pe scriitorul Gh. Neagu de peste 30 de ani, de când era director la o Asociație de ajutorare din Odobești, continuând colaborarea pe teme culturale, scriitorul activând la revistele „Jurnalul de Vranceaˮ și „Oglinda literarăˮ. Se relatează cum scriitorul Neagu a ajuns la renumitul scriitor Marin Preda pentru a-i înmâna un manuscris, dar, din păcate, Marin Preda s-a stins chiar în acea perioadă. 

Se vorbește în continuare de un alt roman al  scriitorului Gh. Neagu, respectiv „Arme și lopețiˮ și de cronica realizată atunci de Ștefan Mitroi. Sunt amintite și volumele în proză „Moartea șobolanuluiˮși „Nunta neagrăˮ considerată a fi o baladă modernă. Se continuă amintind și de volumul de „Dialoguriˮ dar și de perioada 2001 – 2007 când s-au organizat mai multe festivaluri. Succes a avut și volumul „Esopiceˮ: „Despre roman, pot spune, că este și nu este unul autobiografic, dar, prin roman, facem cunoștinţă cu cele 400 de persoane din așezământ, cu dizabilități, amintindu-se în final și de sinuciderea unei asistate, Otiliaˮ.

 A fost apoi invitat să ia cuvântul academicianul Liviu Pendefunda din Iași, membru al USR, care, după ce face o scurtă prezentare a autorului, ne spune că romanul este o lucrare reușită din toate punctele de vedere.

Am apreciat, continuă vorbitorul, la timpul acela, și lucrarea „Nunta neagrăˮ, fac acum același lucru și cu romanul „Așezământulˮ. Apreciez partea literară a textelor autorului, pe care îl consider acum un munte înalt, având lângă el, lanțul muntos. Găsim aici descrieri extraordinare, autorul trece repede de la dialog la acțiune, cu un limbaj foarte limpede. Îndrăznesc totuși să îl consider un roman psihologic și subliniez faptul că realitățile de atunci, se perpetuează. Personal, îi apreciez pe cei ce spun direct, așa cum le dictează inima.

 Scriitorul Gheorghe Vidrașcu spune că la Tecuci vine ca acasă, având aici format un grup mare de prieteni, fiind considerat un alergător de cursa lungă. Vorbitorul ne spune că a colaborat multă vreme cu autorul de azi, la revista „Oglinda literarăˮ, ajunsă azi „Cioburi de regreteˮ: „Eu sunt de meserie cititor. Recunosc faptul că am învățat să citesc de frică, pentru că mama îmi spunea de cele trei obligaţii ale mele, spălatul, rugăciunea și cititul. Sunt un împătimit cititor. Cartea, este și trebuie să fie pentru toți, captivantă. Mai ales că noi, românii, avem o limbă limpede că Ozana cea curgătoare. Îl consider pe Gh. Neagu un fin observator al vieții, el creionează personalități și, astfel, parcă i-am și văzut pe eroi, pe acei vinovați fără vină. M-a impresionat și drama lui Petre. E tristă viața acestor oameni descriși, care, unii au câte un handicap, alții au handicapul că nu au părinți. Vă spun în încheiere, că nu există om care să înceapă să citească această carte și să o abandoneze, pentru că nu poateˮ.

 A fost apoi invitat în scenă poetul ploieștean Cristian Mocanu, care ne-a fost recomandat ca un adevărat iubitor de țară, realizator recent a unui frumos material intitulat „Miracolul reîntregiriiˮ, dedicat Centenarului Unirii, o adevărată istorie a neamului, în versuri. Aceasta a adresat o frumoasă poezie autorului Gh. Neagu.

Moderatorul a dat apoi cuvântul prof. Mioara Bahna, care spune că îl apreciază în mod deosebit pe autorul de azi, dânsa având până acum peste 500 de cronici literare de la diferiți scriitori contemporani.

Scriitorul Ionel Necula apreciază colaborarea cu scriitorii vrânceni. Vorbind de cartea de față, vorbitorul ne spune că această carte are numai eroi negativi, singurul erou pozitiv fiind directorul așezământului, respectiv autorul. Am făcut demersurile necesare, spune scriitorul Necula, pentru că această lucrare să fie premiată

 Prof. scriitor Vasile Ghica vorbește despre legăturile scriitorilor vrânceni cu cei tecuceni, făcând un tablou sumar al istoricului și prezentului vieții cultural-literare a Tecuciului și trecând la scriitorii vrânceni, amintind de regretații D. Pricop și Ion Panait.

Vorbind de carte, ne spune că prin aceasta autorul face un tablou al realismului, apreciind romanul.

Luând în final cuvântul, scriitorul Gh. Neagu mulțumește în primul rând inițiatorului acestui eveniment, av. Bogdan Frâncu, colegilor focșăneni care s-au deplasat special la Tecuci dar și Fundației Pelin pentru tot sprijinul acordat. Vorbitorul apreciază revista „Tecuciul literar-artisticˮ, spunând că și la Focșani ar trebui să apară așa ceva.

 A fost invitat să spună câteva cuvinte gazda evenimentului, Doru Pelin, acesta spunând că se bucură enorm când vede Ateneul plin, apreciază deschiderea tecucenilor spre cultură și va oferi oricând spațiu pentru orice eveniment cultural-literar.

A urmat sesiunea de autografe pe cărțile pe care publicul prezent și le-a procurat.

 

Iancu Aizic