Festivalul „Folk… minor” Tecuci 2019 – Foto

 

După ce joi am asistat la sala Studio a Casei de cultură la o adevărată  lecție și demonstrație de folk susținută de profesorul de chimie, cantautorul, Marius Matache, iată că a doua zi, vineri, 17 mai 2019, scena din Parcul „Regina Elisabetaˮ, a găzduit cea de a patra ediție a festivalului concurs „Folk minorˮ, destinată tinerilor care doresc să pătrundă în mirifica lume a folkului.

Competiția este organizată de Casa de cultură Tecuci, Consiliul local și Asociația culturală FAIR – folkul acasă în realitate. Faptul că această competiție începe să prindă aici, la Tecuci, o demonstrează și numărul participanților, mai mare în acest an față de edițiile anterioare.

 Juriul în acest an a fost compus din îndrăgitul textier, poetul Sorin Poclitaru – președinte, alături de profesorul Claudiu Vișan și de interpreții cantautori Cezar Popescu, Ștefania Iacob și Marius Mitache. Înainte de începerea concursului, parcul era animat de mulți tineri cu nelipsitele chitări alături.

Să consemnăm pentru început lista participanților: Claudia Denga, Two Brothers, Ștefan și Roxana, Claudia Bontaș, Ilinca Subcinschi, Raluca Dejinariu, David Cozar, Ștefan Căliman, Andra Frunză, Daria Boghean și formația „Cristalˮ din Bârlad. 

Concursul a început prin recitalul câștigătoarei celei de a treia ediție, Delia Porumb, iar după ascultarea tuturor concurenților, juriul a stabilit următoarele premii:

Premiul Special – Raluca Dejinariu și Claudia Bontaș,

Mențiuni – Claudiu Benga și Ștefan cu Roxana,

Premiul III – formația Cristal din Bârlad și Andra Frunză,

Premiul II – Daria Boghean,

Premiul I și Marele Trofeu – Two Brothers.

Premiul I a fost în valoare de 500 lei, premiul II de 400 lei și premiul III de 300 lei. 

 Laureații au fost invitați apoi în scenă pentru a mai interpreta câte o piesă după care au urmat recitalurile celor consacrați. 

Pentru început am ascultat un excelent recital al Trupei „Școala vecheˮ în formula: Dionisie Ionescu – Taz la baterie și renumiții chitariști Cezar Popescu, Liviu Ciulei și Cristi Corcioveanu.

Din program nu au lipsit piesele: Timpul, Joc relativ, Inima de stea, Să nu mă judeci, Floare de gutui, Miracol și mai ales, Meseria de copil. Cantautorul Cristi Corcioveanu, a ținut să menționeze faptul că în afară de creatii proprii, versurile aparțin prietenilor lui, Sorin Poclitaru și tecuceanul nostru Aurel Brumă. 

A urmat apoi un încântător recital marca Ștefania Iacob, intrată în scenă cu președintele juriului, Sorin Poclitaru, acum în ipostază de poet – umorist. Ștefania ne-a prezentat nostalgica piesă „20 de aniˮ, care trădează și vârsta ei, în timp ce Sorin ne-a  delectat cu frumoase poezii, la loc de cinste fiind „Odă  pruneiˮ. Foarte reușită și piesa Ștefaniei – „Plec la mareˮ, tot pe versurile lui Sorin Poclitaru. Îndrăgita interpreta și-a încheiat recitalul cu piesă de despărțire „La revedere!ˮ. 

 Foarte reușite au fost și recitalurile marca Cezar Popescu și Liviu Ciulei pentru ca în final să ascultăm un bun recital semnat Adrian Beznă, din Piatra Neamț, din care am remarcat piesele „Plouă în viață meaˮ, „Vei ști că nu te mai iubescˮ, apoi frumoasa preluare de la regretatul Vasile Mardare sau piesa „Între ușiˮ. 

A fost un festival-concurs foarte reușit. Deși amenințat de ploaie, publicul a rămas timp de aproape șase ore, dar a meritat cu prisosință acest risc, dovadă bucuria de pe fețele concurenților, susținătorilor acestora și a spectatorilor, în general. 

Poate la următoarea ediție se va acorda un fond mai mare acestei acțiuni care încearcă să ducă numele orașului nostru, Tecuci, în și mai multe localități din țară. De fapt, Adrian Beznă spunea , mai în glumă mai în serios, că Tecuciul acum nu mai e renumit doar pentru muștar ci și pentru folk. De aceea, cred că trebuie mai multă atenție și de ce nu, mai mulți bani  acestei frumoase și minunate acțiuni. 

 

Iancu Aizic