Alegeri Europarlamentare 2019. Secţiile rămân fără buletine de vot. Diaspora este umilită de actuala guvernare

 

Astăzi, 26 mai 2019, românii sunt chemaţi la urne pentru Alegeri Europarlamentare şi Referendum.

La ora 16, prezența la vot la alegerile europarlamentare era de 32,1%. Pentru Referendum prezența era 25,9%.

Platforma online oprestefrauda.ro a înregistrat zeci de sesizări ale românilor, atât din ţară cât şi de peste hotare, privind nereguli în secţiile de votare. Cele mai multe sesizări privesc aplicarea ştampilei de control pe buletinele pentru Referendum. În topul sesizărilor urmează încercarea de intimidare a alegătorilor pentru a nu participa la Referendum.

Românii care votează în Europa sunt indignaţi de modul în care Ministerul Afacerilor Externe încearcă să-i împiedice să-şi exprime votul. Imaginile publicate pe reţelele sociale sunt copleşitoare: mii de oameni aşteaptă la cozi interminabile pentru a vota.

 Viena, Bruxelles, Birmingham, Stockholm, Chişinău, Madrid, Roma, Londra, Geneva. Acestea sunt doar câteva oraşe din Europa unde românii sunt nevoiţi să stea la cozi, care ajung şi la trei kilometri, pentru a vota. În unele secţii de votare s-au terminat buletinele de vot. Românii din Diaspora sunt revoltaţi pentru umilinţa la care sunt supuşi de către actuala guvernare.

Ludovic Orban a anunțat că va depune luni o plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, din cauza cozilor uriașe la care sunt nevoiți să stea românii din Diaspora care vor să voteze la europarlamentare și la referendum.

Eugen Tomac şi Dacian Cioloş au solicitat Biroului Electoral Central şi Guvernului să prelungească programul secţiilor din Diaspora, astfel încât toţi românii să îşi exprime dreptul la vot.

Art. 385 din Cod penal spune că „Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

La ora 16 nu mai erau buletine de vot în staţiunile Mamaia şi Băile Felix.