Muzică şi poezie la Biblioteca tecuceană

 

Îndrăgita poetă și scriitoare, Angela Baciu, din nou la Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci, în mijlocul elevilor

În organizarea Bibliotecii din Tecuci, dar și în colaborare cu unitățile de învățământ din Tecuci, joi, 30 mai, sala „Helios” a găzduit o nouă și frumoasă întâlnire cu poeta gălățeano-brăileană Angela Baciu.

Întâlnirea s-a desfășurat în cadrul proiectului cultural-educațional „Cultivarea interesului pentru lectură” inițiat de biblioteca tecuceană.

 Intrând în sală am remarcat o frumoasă expoziție cuprinzând cărți scrise de oaspete sub titlu „Angela Baciu în colecția bibliotecii”, aceasta înconjurate fiind de lucrări grafice realizate de prof. univ. Dragoș Pâslaru, despre care vom vorbi cu altă ocazie.

La manifestarea de față au fost elevi și profesori de la școlile „Elena Doamna”, „Ion Petrovici”, „Nicolae Bălcescu”, „Dimitrie Sturdza” și alte unități școlare.

Pentru început poeta a ținut să facă o poză de grup în care s-au adunat toți participanții la eveniment, în mijloc alături de poetă fiind managerul bibliotecii Ionica Nasie și scriitorul Constantin Oancă.

Invitata ne spune că este foarte bucuroasă când vine la Tecuci, pentru ca aici se regăseşte cu poeți și scriitori dragi sufletului ei. Continuă spunând că deși e din Brăila de loc, prima catedră a avut-o la Piscu apoi la Pechea, stabilindu-se la Galați, dar Tecuciul a avut, are și va avea un loc special în inima ei.

Managerul bibliotecii ne spune că o iubește de când a cunoscut-o și a intrat pentru prima oară în bibliotecă. Prezența ei aici creează o stare de bucurie, voie bună și fericire.

Angela Baciu ne transmite salutări și urări de bine de la colegii ei de la filialele USR din Iași și Galați, unde ea este mereu prezentă.

 În continuare este invitat să ia cuvântul scriitorul Constantin Oancă, care începe prin a spune că prezența poetei aici, în mijlocul nostru, este un adevărat pas spre lumea copilăriei, poeta fiind cu adevărat un copil îndrăgostit mereu de literatură și mai ales de poezie. Vorbitorul ne introduce în frumoasa lume a copilăriei vorbindu-ne de Eminescu și Creangă. În continuare ne amintește faptul că tot aici i-a prezentat volumul „Hotel Camberi”, volum care a avut un mare succes. Ne spune că o cunoaște și o apreciază pe Angela, amintind și faptul că multe din poeziile ei au apărut și în revista „Tecuciul literar artistic”. Să nu uităm și faptul că poeta a avut un rol determinant în înființarea reprezentanței USR la Tecuci. În încheiere prof. Oancă a interpretat piesa „Pescărușul” de Schubert.

A urmat un scurt intermezzo pianistic cu micuța și talentata Andrada Manoliu, pregătită la Clubul Copiilor de prof. Alexandra Manolache.

 În continuare poeta ne recită din noul ei volum „Charli. Rue Sainte Catherine 34” și ne spune că recent a fost numită „Poetă a capitalei Moldovei – Iași”.

Ne amintește că de peste 25 de ani vine cu tot dragul la Tecuci și mulțumește Bibliotecii pentru primirea și cinstea pe care i-o acordă. Îndeamnă tinerii să scrie și sa-și deschidă sufletul prin poezie.

Coregrafa Mariana Enache începe prin a vorbi de poezie și solicită un moment de reculegere pentru regretatul poet Dionisie Duma. Amintește apoi de vechile legături cu poeta Angela Baciu spunând că alături, la sala de spectacole are loc Gala teatrului școlar.

Redactorul Iancu Aizic, reamintește faptul legat de Gală, că Mariana Enache se numără printre inițiatorii acestei gale și timp de cinci ani a fost directoarea Casei de cultură.

La pian am ascultat apoi o altă tânără – Ana Doruș, pregătită de prof. Manolache.

Au urmat poezii recitate de elevi dar și de invitata specială.

A fost o manifestare reușită.

 

Iancu Aizic