România între două lumi. Ministrul Agriculturii spune că preţurile au scăzut, INS are altă părere

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, marţi, 2 iulie, că preţurile produselor alimentare sunt în prezent mai mici în comparaţie cu cele de anul trecut.

„Eu spun că preţurile pe care le văd astăzi în comparaţie cu preţurile de ieri şi cu cele de anul trecut sunt preţuri mai mici şi le urmăresc în fiecare zi. Urmăresc aceste situaţii pe care le avem în ţară, pe piaţă, la produsele agroalimentare. Preţurile sunt mai mici peste tot”, a spus Petre Daea.

INS este de altă părere. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în mai 2019, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,79 % faţă de aprilie şi cu 4,6 % raportat la decembrie 2018.

Cartofii au continuat să se scumpească în luna mai, preţul acestora urcând cu 17,33% comparativ cu aprilie, iar în topul scumpirilor s-au mai aflat citricele şi alte fructe meridionale (plus 2,68 %) şi fructele proaspete (plus 2,49 %).

Raportat la luna decembrie 2018, cel mai mult au crescut preţurile la cartofi (plus 55,27  %), alte legume şi conserve din legume (plus 23,85 %), citrice şi alte fructe meridionale (plus 16,12 %), scrie digi24.ro.