Primarul ne asigură că scade taxa de salubrizare. Să vedem dacă va fi aşa

 

În mare aceasta este ideea pentru care Primăria intenţionează să achiziţioneze un sistem prin care gunoiul din Tecuci va fi cântărit.

La dezbaterea publică de ieri, 12 august 2019, primarul şi directorul economic din Primăria Tecuci s-au întrecut în a-şi enumera realizările, atât trecute cât şi pe cele viitoare.

„Sistemele de cântărire sunt pentru scăderea preţului la salubrizare şi pentru respectarea cadrului legal: plăteşti cât produci”, a declarat Hurdubae. În completare, directorul economic Nicoleta Ţăpoi avertizează: „Având în vedere că investiţia este mare se vor achiziţiona în rate”.

Euforia edilului privind această investiţie scoate la iveală un amănunt îngrijorător, atât pentru cetăţeni cât şi pentru actuala administraţie. Modul în care sunt colectate, acum, deşeurile menajere este ilegal, aşa cum reiese din declaraţia lui Hurdubae. Pentru intrarea în legalitate trebuie achiziţionat acest sistem de cântărire.

Pe de altă parte acest sistem este scump, aşa cum ne atenţionează directorul economic. Aceasta înseamnă că taxa de salubrizare nu va scădea peste noapte, dat fiindcă aceste noi costuri trebuie amortizate.

Din dialogul primarului cu directorul economic nu reiese de ce trebuie Primăria să implementeze acest sistem atâta timp cât această acţiune revine, de drept şi de fapt, CUP Tecuci.

Un tecucean a fost curios cum va funcţiona sistemul. „Cum se va face cântărirea la poartă a gunoiului?”, a întrebat Manole D. „În momentul în care se ridică containerul se va cântări, pentru că fiecare container va primi un cip”, îl lămureşte Hurdubae.

De fapt tecuceanul este băgat şi mai mult în ceaţă de primar. Containerul se va cântări pentru că maşinile CUP vor fi dotate cu un sistem de măsurare a greutăţii, nicidecum pentru că are un cip. Cip-urile sunt pentru identificare, nu pentru cântărire.

În concluzie, implementarea sistemul de cântărire a gunoiului menajer, potrivit principiului „plăteşti cât produci”, va fi un lucru foarte greu de făcut la Tecuci. Această implementare este îngreunată şi de marginalizarea persoanelor capabile să facă acest lucru, de către administraţia PSD.  

Cât priveşte scăderea taxei de salubrizare, acest lucru se va întâmpla după amortizarea investiţiei, lucru care înseamnă mulţi ani de acum încolo. Mai ales că se va plăti în rate.

Însă, pentru a acoperi investiţia, taxa de salubrizare trebuie să crească. Abia apoi va scade. La valoarea de astăzi.

 

5 thoughts on “Primarul ne asigură că scade taxa de salubrizare. Să vedem dacă va fi aşa

  1. Sursa de informare, sistem subteran , se deschide cu card pentru varianta de 20 sau 60 de kg, se plateste anual pe baza de estimare si apoi pe baza de utilizări: ivarem.be

  2. Solutia este colectarea selectiva. Din total gunoi – cca 60-80% sunt deseuri care pot fi reciclate ( carton/plastic, sticla etc). Deseurile pentru reciclare – au un pret de piata ( se tranzactioneaza) si prin urmare n-ar trebui sa-l coste pe cetatean colectarea lor.
    Ar mai ramane 20% gunoi nereciclabil ( si pe cale de consecinta 100% degreadabil) cu care se poate produce mranita/ingrasaminte etc. Iarasi – fara sa-l coste pe cetatean.
    Asta e solutia in lumea civilizata – nu stocarea gunoiului chiar si cantarit.

  3. Omul prinde posturi straine. in timp ce orasul a devenit o mocirla: strazi in gropi si neasfaltate, canalizare infundata ori lipsa, sistemul de iluminat public incepe sa cada, cartiere intregi ramanad pe intuneric, cladirile primariei se darama una cate una (vezi gradinita din parcul central cladirea cinematrografului etc) sobolanii circula nopatea prin centrul Tecuciului…….omul prinde fluturi si ne vorbeste de tehnologie science fiction la Tecuciul dărâmat și furat.

  4. Pentru a intra în legalitate,gunoaiele vor trebui reciclate.cântarul electronic nu foloseşte la nimic.Oricând se va găsi o proprietate abandonată care va face drept groapă de gunoi.Chiar în acest caz poliția locală î-şi va dovedi marea ineficiență(nu poate amenda/intra pe o proprietate privată).

Comments are closed.

error: Content is protected !!