Start pentru un nou Proiect Erasmus+ la Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci

 

Proiectul Erasmus „Take care! Sustainable children – Sustainable Earth”, derulat în Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci, se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni (1 septembrie 2019 – 31 august 2021), coordonatorul echipei din România fiind profesor Lefter Adriana Silvica.

Proiectul are ca principale obiective educarea copiilor pentru conștientizarea îngrijirii mediului înconjurător, dezvoltarea competențelor de ocrotire a mediului prin implementarea unei direcții durabile de încetinire a schimbărilor climatice, dezvoltarea abilităților sociale, interculturale, digitale și lingvistice ale elevilor și profesorilor, precum și dezvoltarea competențelor pedagogice ale acestora.

Pentru atingerea obiectivelor, proiectul își propune schimburi de experiență, schimburi de bune practici,  folosind metode experimentale și creative de activare a elevilor în special de educație în aer liber, dar și de realizare a unor proiecte pe diferite teme.

 Prima mobilitate din acest proiect a avut loc în Finlada, în perioada 22 septembrie 2019 – 28 septembrie 2019. Fiecare echipă a participat cu un număr de 2 până la  4 profesori. Deși țara gazdă și-a dorit ca fiecare echipă să participe și cu un umăr de doi elevi, acest lucru nu a putut fi posibil datorită lipsei timpului pentru aplicarea procedurilor  de selecție a acestora, astfel că la mobilitate au participat doar adulți.

Lefter Adriana Silvica, Bădăluță Anișoara și Cocolici Anișoara, au reprezentat școala la prima întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ „Take care! Sustainable children – Sustainable Earth”, desfăşurată la „Kultavuoren koulu” din localitatea Orivesi – Finlanda, școală coordonatoare a proiectului. Școala Gimnazială „Elena Doamna” îi mai are ca parteneri pe reprezentanții unor școli din Grecia – 21st Primary School of Athens „Lela Karagianni”, Belgia – Ecole Europeenne Bruxelles III, Spania – Zer Guilleries și Cipru – Tamasos Primary School.

 Activitățile ce urmează a fi derulate urmăresc educarea copiilor în direcția dezvoltării comportamentului ecologic, conștientizării necesității de a păstra armonia elementelor din natură și protejării mediului natural. Culturile școlare vor fi orientate către dezvoltarea vieții durabile, pentru a încetini schimbările climatice, urmărind sustenabilitatea într-un sens larg prin realizarea de obiective verzi.

Alte obiective ale proiectului nostru includ dezvoltarea socială a elevilor și a cadrelor didactice – abilități interculturale, digitale și lingvistice, precum și abilități pedagogice ale profesorilor. Pentru a atinge obiectivele, noi facem schimb de experiență și încercăm bune practici, folosind experimental în lucrul cu elevii metode active și creative, în special educația în aer liber și învățarea pe bază de proiect. La rândul lor, aceste metode vor încuraja copiii să ia bune inițiative față de mediu, să devină cetățeni activi și responsabili.

 Prima întâlnire a coordonatorilor și membrilor proiectului a inclus activități dintre cele mai diverse: vizitarea școlii din Orivesi („Kultavuoren”), cât și a școlii din Hirsila – pe care o administrează; prezentarea unui material video de către fiecare țară participantă despre țara, localitatea și școala pe care o reprezintă, cu accent pe activitățile verzi ce s-au desfășurat în școli în ultimii ani; realizarea mai multor ședințe de lucru în care s-au stabilit temele proiectelor ce urmează a fi desfășurate, sarcinile pentru fiecare școală participantă, orarul, chestionarele de satisfacție pentru părinți și copii ce trebuie aplicate; vizitarea unei fabrici de reciclare a unor materiale textile – „Nixtiil”, din orașul Tampere; desfășurarea unor programe de educație în natură ce au inclus realizarea unor jocuri; vizitarea unei școli cu certificat verde (Green Label school); realizarea unor activități de intercunoaștere, vizitatori – elevii școlii; realizarea unei videoconferințe prin care am avut oportunitatea de a transmite în țară colegilor și elevilor noștri experiențele trăite pe parcursul celor cinci zile de lucru.

 O activitate importantă, de care România a fost responsabilă, a reprezentat-o instruirea tuturor participanților privind realizarea unei platforme eTwinning unde urmează a fi încărcate, de către fiecare partener, materiale ce vor surprinde activitățile desfășurate cu copiii pe durata derulării proiectului. Activitatea de formare a fost realizată de profesor Lefter Adriana Silvica – ambasador eTwinning.

Gazdele au fost de o ospitalitate care a întrecut aşteptările. I-au ajutat pe participanţi să descopere minunatele tradiţii ale Finlandei, muzica și arta culinară finlandeză, frumuseţea locurilor de care aparțin. S-au legat relații deosebite între profesori, astfel încât plecarea a fost emoționantă.

 

Cocolici Anișoara

Bădăluță Anișoara Iuliana

Lefter Adriana