Criza din transportul public a fost stinsă

 

Transportatorii care aduceau bani de acasă au primit o gură de oxigen

În şedinţa Consiliului local de astăzi, 1 noiembrie 2019, au fost supuse votului consilierilor locali două proiecte privind transportul în comun, din Tecuci.

Primul proiect prevedea prelungirea Contractelor de delegare a gestiunii traseelor de transport public local prin curse regulate în municipiul Tecuci, pe o perioadă de încă doi ani. Cel de-al doilea proiect prevedea modificarea tarifului pentru serviciul de transport public local de persoane la nivelul municipiului Tecuci, de la valoarea tarifului (preţ bilet/călătorie) de un leu, la valoarea de doi lei.

Majorarea tarifului era imperativă, vechiul preț, de un leu, fiind stabilit acum circa 10 ani. În toată această perioadă, cheltuielile cu carburanții, piesele de schimb, salariile șoferilor și mecanicilor au crescut continuu, astfel că toți transportatorii din Tecuci efectuau servicii în pierdere. De altfel, Tecuciul rămăsese printre ultimele municipii cu tarif de un leu, în toate celelalte acesta fiind de minimum doi lei pentru o călătorie. Situația absurdă în care se ajunsese, aceea ca transportatorii să aducă bani de acasă, a făcut să se declanșeze, acum patru săptămâni, criza înregistrată în cartierul Cernicari.

Consilierii PNL s-au abținut de  la vot

La primul proiect, consilierul local PNL Ionel Leonte a propus un amendament ce prevede ca prelungirea transportului să se facă pe un an şi jumătate şi nu doi ani, aşa cum era stipulat în proiect, amendament care a trecut de votul majorității.

Cu ocazia stabilirii noului tarif, am asistat și la un gest de normalitate în Consiliul Local, mai rar întâlnit în ultima perioadă. Pentru că una din firmele de transport este deținută de Lucian Costin, președintele PNL Tecuci, consilierii PNL s-au abținut de la vot.