CodeWeek la Școala Gimnaziala „Elena Doamna” Tecuci – Foto

 

În perioada 5 – 20 octombrie 2019, Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci a desfășurat activități de programare destinate elevilor de nivel primar și gimnazial, în scopul dezvoltării gândirii algoritmice și a competențelor utile unui viitor programator.

La nivel primar, elevii clasei a II-a, coordonați de profesor pentru învăţământul primar Lefter Adriana, au desfășurat activități de programare utilizând plăcuțe programabile Micro Bit, ce facilitează acestora învățarea programării, această tehnologie fiind atractivă și distractivă.

De asemenea, tot în săptămâna CodeWeek, elevii claselor din ciclul primar și-au dezvoltat abilități în domenii precum: știința, inginerie și proiectare, tehnologie și programare folosind trusa Lego Educațional, un pachet de produse WeDo 2.0 Software.

 Elevii coordonați de profesorii de învățământ Gîță Ionica, Lefter Adriana, Arghire Oana, Mititelu Valerica, Pădure Arghire Lucian, Bîra Ilinca, Cocolici Anișoara și Cazan Gina, au învățat să asambleze piese lego disponibile în trusa oferită printr-un program de sponsorizare și au folosit o aplicație mobilă pentru a configura și utiliza roboții astfel creați.

Activitatea a avut un puternic impact în rândul elevilor de nivel primar, ca urmare am continuat și în săptămânile următoare.

La nivel gimnazial, activitățile s-au desfășurat la toate cele 6 clase, totalizând un număr aproximativ de 150 de elevi. Activitățile la nivel gimnazial au fost coordonate de profesor Rusu Cristi și informatician ing. Tiron Dragoș. Împreună, au îmbinat utilul cu plăcutul, realizând proiecte interesante. Spre exemplu, la clasele terminale, unde a fost introdus un opțional de introducere în robotică, s-a combinat educația rutieră cu robotică. Concret, pe o hartă realizată din hârtie s-a propus elevilor de clasa a VII-a să ghideze doi roboți de tip mBot astfel încât să fie respectate regulile de circulație rutieră.

Activitatea a avut un puternic impact, elevii experimentând și aplicația mobilă dedicată. În cadrul aplicației mBlock, elevii au posibilitatea să își dezvolte gândirea algoritmică și să descopere noi funcționalități ale roboților, respectiv senzorii atașați.

Aplicația are pe ecranul de start 6 butoane:

 1. conectare bluetooth – prin care se realizează conexiunea dintre telefon și robot

2. task și feedback – prin care utilizatorul experimentează diferite misiuni

3. mBot – utilizatorul este inițiat să folosească secvențe de cod, să modifice viteza de deplasare, să execute structuri repetitive, să oprească robotul în anumite condiții, să folosească funcția așteaptă, exersarea instrucțiunilor compuse și condiționale, să folosească operatorii logici, să modifice culoarea și intensitatea luminii farurilor robotului și să folosească variabile numerice.

4. mBot Addon

5. mBot Ranger

6. Exit.

În urma acestor activități, ne dorim ca elevii să fie atrași spre domeniul roboticii unde își pot dezvolta competențe de programare, și, cine știe, să „modelăm” viitori IT-iști.

 

Tiron Dragoş, Rusu Cristi

Şcoala Gimnaziala „Elena Doamna” Tecuci