Aniversarea Muzeului tecucean

 

La 17 noiembrie 1935, se înființa, pe baza colecțiilor particulare ale regretaţilor oameni de adevărată cultură Constantin Solomon, Mihail Dimitriu și Alexe Alexinschi, Muzeul de Istorie din Tecuci, în una din cele mai frumoase clădiri din oraș – casa lui Teodor Cincu, o mare personalitate a urbei. Cu gândul la această importantă realizare pentru Tecuci, acum, la 84 de ani de la acest măreț eveniment, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci a ținut să puncteze acest eveniment printr-o dublă acțiune.

 Astfel, miercuri, 20 noiembrie, la Cimitirul Eternitatea din Tecuci, a avut loc o slujbă de pomenire la mormintele fondatorilor acestui muzeu, trecând pe la locul de odihnă al fostului director Mircea Micu și oprindu-se la mormântul prof. Constantin Solomon, unde preoții Gheorghe Șușnea și George Iacomi au oficiat o slujbă de pomenire în prezența unor funcţionari de la Muzeu și Casa de cultură.

Apoi, joi, 21 noiembrie, în sala principală a muzeului, a avut loc o complexă activitate dedicată celor 84 de ani de existență a acestei importante unități de cultură.

Manifestarea a fost deschisă de Viorel Burlacu, manager al muzeului, aducând mulțumiri speciale pentru prezența colegilor de la instituţiile culturale: „84 de ani poate părea uneori mult dar, aici, în adevăratul spațiu al istoriei, unde avem în față obiecte cu vechimi impresionante, este totuși, puțin.”

Amintește și faptul că odată cu înființarea Muzeului, s-a inaugurat la Tecuci și prima Bibliotecă, subliniind că la această manifestare participă și George Vlăsceanu din partea Direcției Județene de Cultură dar și prof. Maria Gogu Zinovii din Chișinău.

 În continuare, s-a proiectat filmul documentar –„Povestea unui ciob de lut”, realizat în anul 2015, cu sprijinul Fundației Pelin, un film de Viorel Costea, având în prim plan interesantele descoperiri arheologice din comuna Poiana, jud. Galați, unde, alături de  numeroase personalități ieșene, a activat și muzeograful tecucean Mircea Micu.

A urmat o altă interesantă proiecție „Teodor Cincu (1859-1941) distins reprezentant al unei familii de filantropi”, ocazie prin care s-a făcut cunoștință și cu Anton Cincu (1834-1894), dar și cu alți membrii ai acestei exemplare familii, care și-a manifestat bucuria de a dărui și de a trăi, nu numai pentru ei ci și pentru ceilalţi, amintind printre donații de Spitalul tecucean, spitalul din Nicorești, Bulevardul gării și alte numeroase clădiri și obiective ce dăinuie în prezent.

Interesantă a fost și prezentarea făcută de prof. Burlacu, despre arborele geneologic al familiei Cincu.

Muzeograful Daniel Dojan a făcut o amplă prezentare a cărții „Ne-au povestit calvarul”. Mărturii despre trista istorie trăită de basarabenii deportați în Siberia, lucrare realizată de Maria Gogu Zinovii, după care a luat cuvântul chiar autoarea cărții, Șef de secție la Institutul de Cercetare din Chișinău.

 Invitata specială, Maria Gogu Zinovii, spune că a fost o adevărată provocare și o mare bucurie pentru că, astfel, a ajuns în Siberia: „Cartea aceasta trebuie numaidecât citită de tineri și mai ales de elevi, scoțând în evidență realitatea dură prin care au trecut cei deportați în acel loc”. Ni se amintește și de familia Gheorghe Bejănar din Novosibirsk, încheind prin a ne reaminti faptul că istoria, mai ales studierea ei, se bazează pe documente de arhivă.

A urmat rândul muzicii, amintindu-se de marii patrioți Doina și Ion Aldea Teodorovici, invitând în scenă pe tinerii Ana și Lucian Andrei, o elevă și un student, doi frați foarte talentați în domeniul muzical.

Ultimul punct al manifestării a fost decernarea Premiului „Constantin Solomon” – instituit în anul 2015 și care se acordă pentru contribuțiile aduse la realizarea unor studii privitoare la Istoria orașului și a ținutului Tecuciului. Până acum, au primit acest premiu, printre alții, profesorii Ion T. Sion, Ionel Necula, Ștefan Andronache. Acest premiu se acordă după ce un grup de lucru studiază activitatea mai multor personalități din cadrul anului.

Pentru acest an, muzeograful Paul Ciobotaru a prezentat un laudatio celui ce urma să primească premiul, amintind de activitatea acestuia ca profesor de religie, apoi preot la Toflea, Blânzi, Biserica Sf. Gheorghe din Tecuci, un gospodar și un om de cultură deosebit și care încearcă și acum realizarea unui modest muzeu, acesta fiind P.C. pr. Protopop Doctor Mihai Roșu.

La mulți ani, Muzeului Teodor Cincu din Tecuci!

 

Iancu Aizic

 

 

2 thoughts on “Aniversarea Muzeului tecucean

  1. Un scurt comentariu. Muzeul a fost înființat în anul 1932, și până în 1934 a funcționat în clădirea Liceului Comercial. Din noiembrie 1935 muzeul s-a mutat în clădirea donată de Teodor Cincu. Deci nu sunt 84 de ani de muzeologie la Tecuci, așa cum susțin ,,marii specialiști” ai muzeului.

    1. La cele spuse de doamna Lucia doresc să fac o scurtă completare. Colecțiile cu materiale arheologice și paleontologice, care au constituit baza Muzeului Regional au fost găzduite în clădirea în care astăzi funcționează Centrul de recuperare neuromotorie pentru copii (situat în apropierea sediului PNL). Din 20 mai 1932, o parte din colecțiile Muzeului și Bibliotecii recent înființate, au fost depozitate la etajul clădirii care astăzi adăpostește Biblioteca Municipală ,,Ștefan Petică”. Din anul 1934 acestea au fost mutate în clădirea donată de Teodor Cincu.

Comments are closed.