Să nu lăsăm Pământul să plângă!

 

Este a treia saptămână din luna noiembrie, deci e Săptămâna Educației Globale, eveniment de sensibilizare la nivel european. Tema de anul acesta, „Schimbările climatice”, e foarte bine aleasă deoarece schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări asupra mediului, un fenomen real și periculos pentru planetă, iar majoritatea cauzelor sunt rezultatul acțiunilor omului. Elevii trebuie să știe ce probleme de mediu există, astfel încât aceștia, ca generație viitoare, pot lua măsuri pentru a rezolva aceste probleme.

„Să nu lăsăm Pământul să plângă!” este îndemnul adresat părinților și elevilor clasei a II-a B de la Școala Gimnazială Nr. 1, Matca,  o chemare să ne regândim obiceiurile și modurile de a trăi, cheltui și consuma, să descoperim noi modalități de educare și socializare.

Participanții la activitate au identificat în materialele video prezentate („Ce înseamnă schimbările climatice? Atenuare și adaptare în România” și „Paxi – efectul de seră”) activitățile umane care duc la schimbările climatice, efectele devastatoare ale încălzirii globale dar și ce schimbări în activitățile zilnice se pot face pentru ca planeta albastră să nu mai sufere. Au aflat că schimbările climatice au deja un impact asupra sănătății crescând numărul deceselor cauzate de căldură în unele regiuni. Ploile torențiale și alte fenomene meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente. Ca urmare a acestei situații, se produc inundații și scade calitatea apei, iar resursele de apă devin tot mai precare în unele regiuni. Unele specii de plante și animale riscă să dispară dacă temperaturile  vor continua să crească necontrolat.

Organizați în echipe mixte, mame și copii și-au exersat talentul realizând postere ce vor fi afișate în clasă sau în hol, pentru a educa pe alții despre subiectele legate de Terra.

Răspunsurile la chestionarul de feedback au fost mulțumitoare, participanții la activitate dovedind că au înțeles ce efect au schimbările climatice asupra mediului și ce soluții de salvare a planetei noastre există.

La întrebarea „Ce v-a plăcut/nu v-a plăcut la această activitate?” au punctat aspecte ca: „Mi-a plăcut că am aflat lucruri bune care ne învață cum să protejăm această planetă. Nu mi-a plăcut pentru că mi-am dat seama cât suntem de neatenți noi, oamenii, vizavi de protejarea planetei Pământ.”, „Ne-a plăcut tot.”, „La această activitate mi-a plăcut că am desenat, am găsit cuvinte despre mediu, ne-a plăcut filmulețul și lucrul în echipă.”, „Mi-a plăcut să desenez cu părinții.”, „Am învățat lucruri noi despre planeta noastră.”, „Că am lucrat în echipă.”

La final, mămici și elevi au promis că vor ține cont de sfaturile lui Paxi din filmuleț: Utilizați mai puțină energie! Produceți mai puține deșeuri! Ajutați la restabilirea speciilor de plante și animale care se diminuează! Mergeți cu bicicleta sau pe jos! Economisiți apa! Plantați puieți și flori!

 

prof. înv. primar Păncescu Cornelia