„Diagnostic rezervat” – O comedie de succes jucată pe scena tecuceană

 

Marți, 3 decembrie, sala „Ion Petrovici” din Tecuci a fost gazda unui eveniment remarcabil. Spunem acest lucru pentru faptul că un colectiv de renumiți actori bucureșteni, foarte cunoscuți în țara noastră, au prezentat  încântătoarea comedie „Diagnostic rezervat”. Și când afirmăm calitatea interpreților, ne gândim în primul rând la faptul că l-am avut aici pe renumitul actor Claudiu Bleonț, care nu mai are nevoie de nici o altă prezentare, pe actrița Anca Sigartău, pe fosta solistă de muzică ușoară, acum actrița Cătălina Grama cunoscută ca Jojo, pe actorul Claudiu Dudu Maier.

 Spectacolul a fost deschis de actrița Anca Sigartău – de această dată și în calitate de regizoare, întrebând printre altele dacă avem bilete și dacă știm că în acest spectacol nu joacă Ion Caramitru. În continuare, actrița ne-a făcut cunoscut numele actorilor pe care îi vom urmări, pe lângă cei enumerați mai sus: Damian Victor Oancea, 1 Q Sapro – cunoscut și sub numele de Cezar, dar și Teodor Sofron – fiul actriței Anca Sigartău.

Actrița a ținut să ne mai spună că piesa pe care o vom urmări este o comedie realizată de actorul francez Philippe Martini, în traducerea soțului ei, lucru de care se mândrește, la fel și pentru faptul că joacă acum alături de fiu.

Piesa se învârte în jurul unui accident de bicicletă, dar care are la bază un atac armat asupra unei bănci, de unde s-ar fi furat, într-o valiză, 3 milioane de lire, și toți caută valiza uitând de faptul că într-o rezervă de spital, fratele, sora și logodnica celui accidentat este între viață și moarte, gândul fiind la cum vor împărți eventualii bani.

 Am urmărit o comedie frumoasă, cu situații comice multiple, cu un umor sănătos, mult gustat de publicul spectator, public care a umplut în totalitate sala și care, după terminarea spectacolului, a aplaudat minute în șir, rechemând la scenă îndrăgiţii actori. Nu au lipsit nici florile oferite actorilor care, în final au umplut sala aruncând cu bancnote false, pe care scria 0 lei!

Dacă piesa poartă titlul „Diagnostic rezervat”, noi, în calitate de spectatori, punem un „Diagnostic Excelent”! Îi mai așteptăm pe acești minunați actori, aici, la Tecuci!

 

Iancu Aizic

 

 

One thought on “„Diagnostic rezervat” – O comedie de succes jucată pe scena tecuceană

  1. Aș spune că minicronica citită mai sus ar putea fi inclusă în categoria ”Împăratul e gol!” (vezi povestea lui Andersen, ”Hainele cele noi ale împăratului”)
    Altfel spus, mie mi s-a părut o piesă slabă, una dintre cele mai slabe pe care am văzut-o vreodată. Un subiect grav, tratat într-o manieră de o vulgaritate dusă până la obscenitate. Nu doar că nu m-am distrat deloc, așa cum a prorocit Anca Sigartău (pentru care am avut o admirație sinceră), dar m-am plictisit, până la dezgust. Dacă nu am părăsit sala(acum regret că nu am făcut-o!), a fost pentru faptul că am sperat că se va schimba ceva. În afara unor replici actuale, legate de campania electorală de la noi, recent încheiată, nimic nu m-a binedispus. Mult zgomot, gesturi jenante fără număr, (deși foarte gustate de public!), agitație obositoare pe scenă și în sală, un vacarm greu de suportat, chiar și pentru mine, om obișnuit cu stresul. Am văzut printre spectatori și elevi, chiar de gimnaziu. Ce vor fi înțeles aceștia?…..că asta e TEATRUL, una dintre cele 7 arte, despre car au auzit ca ar avea valențe educative? Cu asemenea piese și roluri, cu asemenea mod de a juca vrem noi să ne educăm copiii? Întreb și eu, nu dau cu parul!

Comments are closed.