Comuna Cosmeşti a devenit groapa de gunoi a judeţului Galaţi. Fiindcă aşa vrea primarul – Video

 

De o bună perioadă de timp, comuna Cosmeşti, cu acordul primarului Tuchiluş, a devenit un focar de infecţie.

Firma Tancrad, care efectuează momentan lucrări de asfaltare pe drumul judeţean Barcea – Buciumeni, traversând şi o porţiune a Cosmeştiului, a găsit de cuviinţă să transporte şi să depoziteze deşeurile, rezultate din lucrare, direct la Cosmeşti.

Astfel, de câteva ori pe zi, autobasculantele Tancard, merg şi basculează rezidurile pe malul albiei Siret.

Astăzi, 11 decembrie, la apelul disperat al cetăţenilor din comună, am asistat la măcelul naturii, făurit de persoane care produc acest dezastru ecologic doar cu acceptul expres al primarului.

 În jurul orei 11, când am ajuns cu localnicii la locul faptei, un foc aprins de oamenii Primăriei Cosmeşti, scăpăra în toate direcţiile, ameninţând toată zona, fiind şi explozii datorate faptului că în gunoi se aflau recipiente de natură explozivă.

Unul dintre însoţitori, Doru Nunu, consilier PNL la Cosmeşti, a sunat atât la Garda de mediu cât şi la Pompieri pentru a nu se extinde focarul şi a nu suferi şi sătenii care au case alături de acel loc.

La câteva minute distanţă apare şi autobasculanta Tancrad. Plină cu reziduri asfaltice

 Autovehiculul este oprit de localnici şi nu i se mai dă voie să răstoarne rezidurile pe acea platformă. Întreb şoferul dacă are vreun act care să confirme încărcătura şi bascularea în acel loc. Şoferul este turc, încearcă să spună într-o română stâlcită că maşina e închiriată şi aşa i s-a zis, să transporte şi să arunce acolo. Sună un şef, şi după puţin timp îşi face apariţia, menţionând că Ion Tuchiluş le-a dat acceptul pentru a depozita gunoiul.

Maşina de gunoi a Primăriei descarcă la o aruncătură de băţ ce a mai preluat din sat

 Din cealaltă direcţie, un drum lăturalnic, pe malul Siretului, apare şi maşina de gunoi a Primăriei. Tocmai răsturnase gunoiul colectat din comună.

Şoferul, Nelu Braşoveanu, recunoaşte că a transportat gunoiul care arde, spune că l-a colectat dimineaţă din piaţă şi l-a aruncat pe malul Siretului dar nu recunoaşte că i-a dat şi foc. În maşina lui se află şi muncitori, iar în spate se află un bidon care miroase a benzină.

La acest al doilea transport de gunoi din comună s-a găsit alt loc de depozitare, puţin mai sus de primul. Angajaţii Primăriei, tot sfătuiţi de primar, aşa au găsit de cuviinţă să depoziteze gunoiul, pe la marginea drumului, apoi să îi dea foc.

Garda de Mediu este în concediu prelungit. Nimeni nu este prezent la muncă

 Garda de mediu Galaţi este sunată într-una, singura care poate răspunde este o secretară, informând că nu este nimeni pe la birouri care să se ocupe de situaţia din Cosmeşti.

Reamintim că în urmă cu o lună, consilierii PNL din comună, au solicitat prezenţa unui reprezentant al Gărzii de mediu, pentru a evalua şi gestiona situaţia de la marginea satului, unde angajaţii Primăriei împreună cu firma Tancrad au făurit o mare platformă de gunoi care poluează localitatea şi albia Siretului.

S-a prezentat cms. Florin Tiron din Tecuci. S-a prezentat, a constatat şi dus a fost

„Acest domn comisar a găsit în această locație un accident ecologic și a promis că va lua măsuri dure pentru ca starea găsită să se normalizeze… Priviţi cum vede un comisar al Garzii Naţionale de Mediu normalitatea! Este timpul să ne adresăm Ministrului Mediului direct, altă ieșire nu vedem!”, a precizat Doru Nunu.

Surpriza orei 14: La Cosmeşti ajunge un comisar al Gărzii de Mediu

 După ce maşina de Pompieri a comunei a stins focul, iar cea a Tancrad a fost oprită de cetăţeni să mai basculeze acolo, apare şi un reprezentant al Gărzii de mediu Galaţi, în persoana cms. Daniel Tudorache.

Este stupefiat de ceea ce constată la faţa locului, asigurând oamenii prezenţi că va dispune măsurile necesare ce se impun în acest caz. Ba chiar constată că sunt lebede pe Siret, fapt destul de frumos în peisajul sinistru.

Aceste derapaje de la normalitate, aceste fapte care încalcă grav legislaţia în domeniul mediului, sunt posibile datorită unui om care conduce populaţia, chiar de patru mandate, dar care nu are nimic în comun cu localitatea, sădind doar mizerie şi foc, în loc de înţelegere şi bunăstare contribuabililor.

Nici nu ne miră. Primarul în cauză nici măcar nu locuieşte acolo, preferând Tecuciul.