Scriitorul Ionel Necula la pupitrul Salonului literar tecucean

 

Continuându-și seria de activități, Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci a organizat joi, 9 ianuarie, o primă întâlnire pentru acest an în cadrul Salonului literar-artistic. Manifestarea a fost deschisă de managerul bibliotecii, Ionica Nasie, cu bucuria revederii în noul an și mai ales cu faptul că în sală se află mulți invitați speciali din localitate dar și din orașele învecinate. Ne anunță că se bucură și pentru faptul că vom avea în mijlocul nostru pe apreciatul scriitor tecucean Ionel Necula, o mare personalitate literară.

 Ne sunt prezentate ultimele apariții: „Secvențe de filosofie românească volumul I”, „Secvențe de filosofie universală”, „Uricar la poarta Moldovei de Jos – volumul XII”, alături de volumul jurnalistei Camelia Ardelean intitulat „În dialog cu scriitorul Ionel Necula”, carte având și subtitlul „Ionel Necula, cu sufletul în palma cititorului”, toate aceste lucrări fiind apărute în anul 2019 la Editura Studis N din Iași.

 

 Prezentarea mai amănunțită a distinsului scriitor Necula a fost făcută de prof. Vasile Ghica. Aflăm că Ionel Necula are la activ peste 3.000 de cronici literare și îl putem considera un adevărat om de cultură: „Ionel Necula, este profesor, manager cultural, istoric literar și eseist. El a început să scrie după anul 1990, iar prima lui carte i-a apărut în anul 1995, o lucrare despre Emil Cioran, fiind de fapt prima carte  dedicată de cineva marelui Cioran. Ionel Necula are până acum scoase de sub tipar 70 de cărți din care 11 despre Cioran, 4 despre Ion Petrovici, 8 volume de filosofie, apoi cărți dedicate lui Eminescu dar și multe lucrări grupate pe zone geografice, respectiv 3 despre Spiritul vrâncean, despre Spiritul brăilean, gălățean, băcăuan, toate acestea purtând amprenta unui adevărat profesionist în materie. Tecuciul nu putea fi uitat și în acest sens a dat naștere unor volume intitulate Uricar la poarta Moldovei de Jos, ultimul apărut în anul 2019”.

 Vorbitorul analizează acest volum, structurat pe numeroase teme. Ionel Necula este considerat, pe bună dreptate, cel mai bun comentator al istoriei culturale tecucene. Este un critic exigent, obiectiv și face mereu trimiteri la textele studiate. Nu scrie despre cărțile pe care le consideră slabe și se spune că despre tecuceni, scrie mereu cu o octavă mai jos. Intervenind în prezentare, scriitorul Necula completează cu faptul că lucrările lui sunt vândute cu prețuri accesibile tuturor.  Ultimul volum de Uricar apărut în anul 2019 conține 48 de articole, primele patru dedicate familiei Conachi.

 Întrebând de ce nu a scris și Nicolae Iorga despe Cocuța Conachi, prof. Ghica ne spune că a găsit o caracterizare a acestuia spunând despre Cocuța că „este o icoană, o vrednică româncă pe care a avut-o țară noastră”. Ea și-a manifestat dorința de a fi înmormântată în pământ românesc, ajungând astfel la Țigănești. Interesant este faptul că scriitorul Ionel Necula vine cu documente care atestă faptul că marele om de televiziune Tudor Vornicu este un strănepot al lui Costache Conachi. Scriitorul Vasile Ghica continuă prin a ne spune că în carte se vorbește și de autorii Ingrid Beatrice Prodan-Coman,  Mirela Ianuș Dinga, Violeta Mândru, Gianina Bârlădeanu, Virgil Pavel, Iancu Aizic, Ignatie Grecu, Daniel Bradea, Ilarion Boca și mulți alții, lucru care ne facem să apreciem acest volum.

Ghica reamintește și faptul că prof. Ionel Necula împreună cu Viorel Burlacu au pus bazele „Colocviilor de filosofie” care se desfășoară anual la Tecuci și la care participă nume importante ale filosofiei din țara noastră. „Fiecare oraș, ar trebui să aibă un literat de valoarea scriitorului Ionel Necula, care, iată, a ajuns acum în al optzecilea an al vieții și continuă să scoată câte trei, patru cărți anual. Și dacă picioarele îl mai supără, capul îi merge încă foarte bine”, încheie prezentarea scriitorul Vasile Ghica.

 Trecându-se la discuții, prima a luat cuvântul poeta  Ingrid Beatrice Coman-Prodan, care spune că se bucură să fie din nou în țară și mai ales la Tecuci și afirmă că tot ce a realizat, a fost numai datorită prof. Necula, ea fiind elevă și membră a cenaclului literar condus atunci de acesta.

A luat apoi cuvântul scriitorul gălățean Săndel Dumitru, un literat care vorbește şapte limbi străine. Ne vorbeşte de prietenia cu scriitorul Ionel Necula, pe care îl consideră o mare valoare.

 Aprecieri au venit și din partea prof. Culiță Ion Ușurelu, Costică Neagu, Lucia Gologan, Adrian Boeru, Viorel Burlacu.

În continuare, scriitorul Vasile Ghica ne vorbește de volumul „În dialog cu Ionel Necula” de Camelia Ardelean, o lucrare prin care scriitorul Necula a răspuns cu plăcere la cele 20 de întrebări puse de jurnalistă, pe parcursul celor 120 de pagini. V. Ghica mai spune că Ionel Necula ar fi avut în plan realizarea unei „Istorii a filosofiei românești”, dar se mai gândește încă.

 Invitat în final să ia cuvântul, scriitorul Ionel Necula spune că a ascultat cu mare atenție tot ce s-a spus despre el, apreciind cuvintele calde și frumoase: „Dar eu nu trebuie să iau de bun tot ce ați spus despre mine. Mi-am deschis cu mare drag sufletul în fața dvs. și mă bucur pentru faptul că acest salon a fost modalitatea și prilejul de a-mi revedea prieteni dragi, colegi de breaslă. Vă mulțumesc tuturor celor care ce ați participat la acest frumos eveniment din viața mea!”.

În final, conducerea bibliotecii a oferit o Diplomă de excelență scriitorului Ionel Necula, în semn de recunoaștere a întregii activități depuse pe țărm cultural-literar.

 

Iancu Aizic