O nouă seară încântătoare cu Beethoven în prim plan la Ateneu Tecuci

 

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, Ateneul Pelin a găzduit un nou spectacol de muzică instrumentală, dedicat marelui compozitor Ludwig Van Beethoven (1770-1827), la împlinirea a 250 de ani de la nașterea acestuia și când s-a stabilit că anul 2020 să fie dedicat renumitului și regretatului compozitor.

În deschiderea spectacolului, gazda, Doru Eugen Pelin, a informat că vom asista și la o plăcută surpriză, proiecția unui film mut, care va beneficia de orchestraţia celor trei instrumentişti invitați: Filip Papa – violoncel, Mihai Ailenei – clarinet și Ciprian Ciotloş – pian. Și, astfel, am avut plăcerea să o avem în fața noastră pe realizatoarea acestei importante pelicule, Emanuela Izabela Vieriu, doctor în compoziție muzică de film, de la Universitatea Națională „G. Enescu” din Iași și cea care, cu piesa „Nu plânge, Maică Românie”  a intrat în selectul top „O Sută pentru România”.

Distinsa invitată a ținut să precizeze faptul că prin proiecția ce o prezintă, respectiv partea muzicală, a obţinut  lucrarea de doctorat. Este vorba despre o interesantă proiecție în care am revăzut aspecte din Manhattan, New York și alte orașe din anii 1896-1900, revăzând bunicele automobilelor de astăzi. Apoi, clarinetistul Mihai Ailenei a fost purtătorul de cuvânt al trupei, spunându-ne că e foarte bucuros să revină aici, la Tecuci, după care ne-a prezentat membrii formației, cu mențiunea că toți sunt profesori la Conservatorul din Iași.

Am ascultat pentru început „Fantezie de concert” din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, după care „Vocaliză” de Rahmaninov și „Menestrel” de Al. Gavrilă. A urmat o altă surpriză oferită publicului, când tânărul Tudor Ailenei a interpretat la clarinet o frumoasă piesă, demonstrând încă odată, dacă mai era nevoie, faptul că așchia nu sare departe de trunchi.

A fost apoi rândul muzicii lui Beethoven prin „Trio în si bemol major op. 11”, într-o interpretare specială, urmat de alte piese din repertoriul marelui compozitor. Publicul a beneficiat și de un Supliment  muzical la frumosul și reușitul program după care cei trei instrumentiști și distinsa Izabela Vieriu s-au întreținut cu publicul spectator, concluzionând că revin cu mare plăcere la Ateneul Pelin din Tecuci.   

 

Iancu Aizic

 

 

error: Content is protected !!