Primarul solicită ca municipalitatea să îşi asume cheltuieli declarate neeligibile în urma unui control. Doar la proiectul „Şansa T” este vorba de 85.000 lei

 

În data de 11 iulie 2017, Consiliul local Tecuci a aprobat Hotărârea nr. 152 privind participarea municipiului Tecuci, în calitate de lider de parteneriat, la proiectul „Şansa T – Măsuri integrate în educaţie, formare profesională, ocupare, asistenţă socială continuă şi Iocuire, în cartierul N. Bălcescu – Tecuci”.

Proiectul

Valoare totală eligibilă aprobată pentru proiectul „Şansa T” este de 17.620.467,72 lei, repartizaţi astfel: 16.481.714,30 lei – liderul de parteneriat UAT Tecuci şi 1.138.753,42 lei – partener Şcoala Gimnazială N. Bălcescu. Contribuţia proprie a liderului de parteneriat este în valoare de 329.634,24 lei.

Replică

Referitor la „Şansa T”, într-un articol precedent am prezentat imagini pentru a arăta că persoane care beneficiază de acest proiect nu locuiesc în cartierul Bălcescu, aşa cum prevede proiectul. În replică, echipa proiectului „Şansa T” a venit cu un drept la replică, contrazicând informaţiile publicate de noi. Este dreptul lor de a avea un drept la replică, dar în vreme ce noi am prezentat imagini în care puteau fi văzute persoane care nu locuiesc în cartierul menţionat, echipa proiectului nu a prezentat nici un document care să îi susţină spusele.

Control

Pe de altă parte, proiectul se confruntă cu declararea unor cheltuieli drept neeligibile, după un control al OIR, iar aceste cheltuieli neeligibile trebuie suportate de la bugetul local. OIR este un organism intermediar care are rolul de implementare la nivel regional a schemelor de finanţare nerambursabilă din fondurile Uniunii Europene.

Controverse

Şedinţa ordinară a Consiliului local din luna ianuarie 2020 a avut pe ordinea de zi un proiect care cerea votul consilierilor locali pentru ca cheltuielile neeligibile descoperite de OIR să fie suportate de bugetul local.

Proiectul a iscat controverse, iar consilierii locali Vasile Diaconu şi Ionel Leonte au făcut observaţii pertinente, solicitând informaţii suplimentare. Informaţiile urmează să fie prezentate consilierilor până la viitoarea şedinţă ordinară a Consiliului local.

Argumente pro şi contra în şedinţa CL

„Nu ştim despre ce cheltuieli este vorba şi am vrea şi noi o documentaţie în legătură cu ce s-a întâmplat cu proiectul Şansa T, ce cheltuieli s-au făcut, pe ce grupe, care sunt eligibile, care nu sunt eligibile

Eu sunt foarte dezamăgit că am votat un proiect în care o anumită clădire trebuia reabilitată şi toată zona aceea a clădirii care a fost a Liceului Agricol, după care s-a modificat şi se face o mică construcţie în curtea Grădiniţei. Sau s-a făcut. Am vrea să ştim şi noi ce valori sunt.

Nu înţeleg de ce e retroactiv şi trebuie să dăm o Hotărâre la o Hotărâre mai veche, de acum doi ani”, a spus consilierul local Vasile Diaconu.

„Nu-i retroactiv”, a precizat primarul Hurdubae.

„Nu-i? Dar cum e, dacă revenim la o Hotărâre din 2016 să aprobăm nişte cheltuieli neeligibile?… Până la ora asta care sunt cheltuielile neeligibile?”, a întrebat Vasile Diaconu.

„La Şansa T – 85.000 lei”, răspunde Rodica Constantin, coordonator de proiect, aflată în sală.

„Când s-a semnat contractul nu se ştia de oportunitatea unor cheltuieli neeligibile?”, a întrebat consilierul local Ionel Leonte.

„În proiect era specificat că cheltuielile neeligibile vor rămâne în sarcina UAT Municipiul Tecuci”, răspunde primarul.

„Şi atunci pentru ce trebuie să mai dăm Hotărârea asta?”, întreabă, pe bună dreptate, Vasile Diaconu.

„Aşa cum a fost stabilită valoarea contractului, cred că trebuia să atingă şi valoarea cheltuielilor neeligibile”, precizează Ionel Leonte.

„Vorbim de proiecte pe capital uman a căror verificare este destul de subiectivă”, precizează Hurdubae.

„Nu trebuia să respectaţi strict proiectul?”, intervine, din nou, Vasile Diaconu.

„S-a respectat, numai că cei de la OIR au avut altă părere, un alt punct de vedere. Am avut <n> discuţii iar părerea lor a rămas nemodificată şi acele cheltuieli au trecut în neeligibilitate”, a concluzionat Hurdubae.

În loc de concluzii

Un control efectuat la proiectul „Şansa T” a descoperit cheltuieli neeligibile în sumă de 85.000 lei, respectiv 850 milioane lei vechi.

Deşi această sumă a fost cheltuită în trecut, primarul spune că hotărârea privind asumarea acesteia de către municipalitate nu este retroactivă. Nu este retroactivă în ce sens, nu a fost emisă factura deşi banii au fost cheltuiţi?

Se pare că aceleaşi probleme, cu sume declarate neeligibile, le are şi proiectul „Şcoala Prietena Ta”, dar despre acestea nu s-a mai discutat în şedinţă.

Rămâne ca în zilele următoare să aflăm mai multe amănunte. Municipalitatea a promis că va prezenta un raport detaliat.

 

One thought on “Primarul solicită ca municipalitatea să îşi asume cheltuieli declarate neeligibile în urma unui control. Doar la proiectul „Şansa T” este vorba de 85.000 lei”

  1. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare. Primarul Hurdubae a făcut în mod ilegal cheltuieli de 850.000 milioane lei vechi (nu au fost incluse în Hotărârea CL din 2016), iar acum încearcă să le legalizeze. Consilieri locali trebuie să fie conștienți că aprobarea retroactivă a acestor cheltuieli este ilegală și vor fi buni de plată.

Comments are closed.

error: Content is protected !!