De Dragobete, Piaţa a fost invadată de culori şi miresme

 

Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

 Pe gangul Pieţei centrale din Tecuci au apărut tarabele prevestitoare de primăvară, fiind expuse atât atenţii pentru Dragobete cât şi pentru Mărţişor. Broşe, brăţări, simboluri, bucheţele mai mici ori mai mari de flori, toate erau aranjate pentru comercializare. Florăriile abundă de nuanţe, specii şi arome, în aşteptarea clienţilor.

Ce spune tradiţia: „Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul”.

Aşadar, urmaţi sfaturile din bătrâni!

 

Piaţa centrală Tecuci – 23 februarie 2020

20 new photos added to shared album

 

error: Content is protected !!