Zeci de mii de lei cheltuiţi ilegal în două proiecte vor fi plătiţi din banii contribuabililor

 

Şedinţa Consiliului local Tecuci programată mâine, 25 februarie 2020, readuce în faţa consilierilor locali o serie de proiecte care nu au fost aprobate în ultima şedinţă din luna ianuarie.

Printre acestea se află şi cele privind introducerea unui aliniat care prevede suportarea de la bugetul local a unor cheltuieli declarate neeligibile în două proiecte de educaţie desfăşurate cu fonduri europene.

„Cheltuielile efectuate în cadrul proiectului sunt cheltuieli directe, din care fac: parte cheltuieli cu lucrări, servicii, furnizare de produse, cheltuieli salariale şi sunt cheltuieli indirecte care se deduc în limita a 15% din cele directe. Pe parcursul implementarii s-au înregistrat cheltuieli, atât directe cât şi indirecte care nu au primit avizul de  eligibilitate a AMPOCU, dar au reprezentat cheltuieli necesare derulării proiectului”, se arată în referatul de aprobare care însoţeşte proiectul privind „Şansa T”.

Numai la acest proiect cheltuielile neeligibile sunt în valoare de 85.000 lei, respectiv 850 milioane lei vechi, aşa cum a declarat coordonatorul de proiect.

În şedinţa din 30 ianuarie, consilierul local Vasile Diaconu a cerut să fie prezentată o documentaţie referitor la ceea ce s-a întâmplat cu proiectul „Şansa T”, ce cheltuieli s-au făcut, pe ce grupe şi cum, care sunt eligibile şi care nu sunt. Se pare că acest raport nu este încă disponibil.

Rămâne să aflăm cine a decis că sunt  necesare derulării proiectului cheltuielile care nu au primit avizul de  eligibilitate al Autorităţii de Management pentru Programul Operațional cu Capital Uman (AMPOCU).

Nu pot plăti locuitorii municipiului cheltuieli care nu au fost prevăzute iniţial, fiindcă celor implicaţi le-au venit alte idei pe parcursul derulării proiectelor, fie că este vorba despre „Şansa T”, fie despre „Şcoala Prietena Ta”.