Puterea exemplului. Primarul ar trebui să fie primul care face un gest caritabil către Spital

 

La nivelul Primăriei Tecuci a fost constituită o celulă de criză pentru a analiza și coordona acțiunile de prevenire și combatere a răspândirii epidemiei de coronavirus.

Context

În data de 26 februarie 2020 a fost înregistrat primul caz de infecţie cu coronavirus în România. Primul caz la nivel mondial a fost înregistrat la 1 decembrie 2019 în China. Până astăzi, 27 martie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Luni, 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis semnează decretul prin care se instaurează stare de urgenţă pe teritoriul României. Circulaţia cetăţenilor a fost restricţionată treptat, iar activităţile comerciale se restrâng doar la cele necesare, totul perntru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Celula de criză

Luni, 23 martie 2020, primarul municipiului Tecuci a invitat la discuţii reprezentanţi ai mediului de afaceri tecucean. Au fost prezenţi opt dintre aceştia.

„De ce n-aţi chemat tot mediul de afaceri, de ce numai pe unii?”, a fost întrebat Hurdubae la radio. „Noi am invitat… noi am invitat… Adică pe care trebuia să-i mai chemăm?”. „Pe toţi”. „Pe toţi, care ăia toţi, 3.000 de firme din municipiul Tecuci?”. „Cele mai importante, cele mai reprezentative”, răspunde moderatorul. „I-am chemat pe cei care au o cifră de afaceri, care ar putea să-şi permită un sprijin vizavi de Spital”, a precizat primarul. 

Firmele din municipiul Tecuci

În acest moment, la nivelul municipiului Tecuci, mult mai multe firme decât cele selectate de primar doresc să ajute într-un fel sau altul Spitalul municipal.

Pe grupuri au fost create mai multe campanii pentru strângere de fonduri şi materiale necesare pentru a le dona Spitalului „Anton Cincu”.

Ce face Primăria Tecuci

În vreme ce întreprinzătorii locali vor să ajute Spitalul, într-un fel sau altul, fiecare după puteri, administraţia din Tecuci foloseşte aproximativ 7,45 miliarde lei vechi pentru a construi o piaţă en gros la intrarea în Tecuci, dinspre Matca.

Ce zice senatorul

„Săptămâna trecută s-a aprobat o investiţie de peste şapte miliarde privind piaţa de la Cernicari, care nu e prioritară. În condiţiile date n-ar fi corect ca anumite fonduri să fie canalizate spre Spitalul municipal Tecuci?”, a fost întrebat aseară Daniel Butunoi.

„Uitaţi că a avut dreptate. Să nu vă mire dacă în curând va apare o dispoziţie de închidere a pieţelor agro-alimentare care funcţionează la Tecuci. Ideea cu piaţa la Cernicari a fost să asigure cât de cât posibilitatea comercializării produselor alimentare”, a răspuns senatorul Butunoi şi a continuat: „Pe fondul acestor restricţii de circulaţie, Primăria Tecuci încasează zilnic extrem de puţin”.

În loc de concluzii

Dacă se închid pieţele agro-alimentare din Tecuci, lucru de care ne îndoim, se închid TOATE pieţele inclusiv cele en gros. Raţiunea construirii unei pieţe în vreme ce banii sunt vitali la Spital este o raţiune criminală.

Înainte de a face apel către firme pentru a ajuta Spitalul trebuie să demonstrezi tu ca administraţie locală că faci acest lucru. Firmele vor sări în ajutorul sistemului sanitar tecucean, pentru că situaţia este foarte gravă şi nu pot să stea deoparte. Dar tu, tu ca administraţie locală, CE FACI?