Raed Arafat: „Orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare”

 

Într-o declaraţie susţinută în această seară, secretarul de stat Raed Arafat a informat că au fost emise patru ordine.

Primul stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților.

După semnalarea faptului că s-a întârziat internarea, s-a decis emiterea unui ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare. Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală.

„Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate!”, a fost îndemnul lui Raed Arafat

Al doilea ordin prevede stabilirea modului de detașare sau delegare.

Art. 1 – Personalul medical de specialitate poate fi detașat sau delegat la alte unități care au deficit de personal. Pe durata situației de urgență, personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Detașarea sau delegarea în alt județ se face prin dispoziția secretarului de stat. Ordinul a fost obligatoriu pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor.

Al treilea ordin a clarificat modul în care inspectoratele de urgență vor coordona serviciile de ambulanță.

Al patrulea ordin. Un spital militar de campanie se va instala la Constanța. Va fi pe lângă Spitalul CFR din Constanța, care a intrat sub coordonarea Ministerului Apărării.