Klaus Iohannis: „Şcolile, universitățile și grădinițele nu se vor redeschide”

 

Astăzi, 27 aprilie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri, ocazie cu care au fost evaluate o serie de teme foarte importante.

Una dintre aceste teme se referă la situaţia din învăţământ. La finalul întâlnirii preşedintele a făcut câteva declaraţii.

Spicuri din declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis

Epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că e cazul să ne relaxăm, că epidemia va dispărea. Nu e așa, din păcate. Ieri am avut peste 400 de noi cazuri de infecții, azi peste 300. Deci nu putem vorbi de o încetinire a epidemiei

Dar trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Există riscul major să ducă boala la școală și riscul să ducă boala acasă.

S-a decis azi ca pentru majoritatea elevilor în acest an școlar, școlile, universitățile și grădinițele nu se vor redeschide.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale se pot face reevaluări.

Sunt câteva excepții. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a, vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

Normele de distanțare pot fi respectate: vor fi maxim 10 elevi într-o clasă.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte. Vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, vor avea intrări și ieșiri separate.

Așadar: nu se deschid școlile și universitățile. Situația școlară se încheie cu mediile încheiate. Așa evităm riscuri majore.

Nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte distanțarea între elevi.

 

error: Content is protected !!